Zvířata mají sanitku na telefonu

V Budějovicích začala fungovat mobilní veterinární služba na zavolání. Jezdí k úrazům, porodům a drobným ošetřením. Nabízí i domácí eutanazii.

Co ještě udělat pro domácí zvířata? V Budějovicích mají třeba psí hotel, salony krásy, butiky s oblečky. Teď přibyla i veterinární služba na telefonu. Chybí snad jen psí a kočičí hřbitov.
I tak přemýšlí veterinární lékařka Kateřina Pokorná. S nápisem na autě 1. jihočeská mobilní veterinární služba non-stop vyráží ve středu večer do rodinného domu v Dobré Vodě. Zavolali jí majitelé osmiletého yorkšírského teriéra. Doktorský kufřík s nástroji a léky patří k nezbytné výbavě. Zvíře je podle jeho pánů stresované z cizích lidí a veterinárních ordinací. „Začne se třást, už když nastupuje do auta. Zaleze v něm pod sedadlo. Už měl třikrát epileptický záchvat,“ říká Stanislav Krnínský, zatímco u ošetření asistuje jeho žena Lucie.
Yorkšírek Fredy potřebuje základní vyšetření. Očkování, prohlídku chrupu a análních žláz. Půlhodinovou péči kupodivu snáší dobře, jen odstranění zubního kamene v narkóze nechává veterinářka na příští návštěvu. „Škrabejte ho po hlavě a něco hezkého mu říkejte,“ radí majitelce při očkování.

Pes je doma pánem, veterinář cizincem

Právě stresu zvířat by měla její služba předcházet. Některá totiž vycítí nadcházející návštěvu ordinace už jen z myšlenky svých pánů. „Přístup veterináře musí být ale jiný. V ordinaci je zvíře v cizím prostředí a víc se bojí. Doma je pánem a veterinář cizincem. Nejdříve zjistím povahu pacienta. Když je nutný složitější zákrok, zkontaktuji speciální pracoviště,“ vysvětluje Pokorná.
Mobilní služba, která už funguje třeba v Brně a v Praze, má další výhody. Zajíždí k porodům, nabízí i eutanazii, humánní usmrcení při nevyléčitelné nemoci, vystavuje europasy.
Pokorná se zaměřuje na menší domácí zvířata, hlavně psy a kočky, ale nevynechá ani exotická. Všech je stále víc. A starostí s jejich zdravím také. Mají stejná trápení jako lidé. Přibývá třeba zubního kamene u psů a koček živených pouze suchými granulemi.
„Když si dřív chytily a sežraly venku potkana, neměly takové problémy. Krásně si na něm vyčistily zuby,“ uzavírá Pokorná.