Komentář Bohumila Pečinky: Kraje a zamotané startovní pole

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje (na snímku z 16. září 2012) v Hradci Králové od dopoledne 22. září zasahovala policie.
hnudálničníkarta. Klíčovým předvolebním tématem je budoucnost dálničního obchvatu Českých Budějovic, byť jeho výstavbu mohou krajští politici ovlivnit jen nepřímo. Na snímku je jedna z každodenně přetížených budějovických křižovatek ulic Nádražní a Rudolfovská.
Kampaň ke krajským volbám 2016
Kampaň ke krajským volbám 2016
Kampaň ke krajským volbám 2016
10
Fotogalerie

Na setkání podnikatelů s premiérem, pořádaném deníkem E15, prohlásil Bohuslav Sobotka, že úspěchem v krajských volbách bude pro jeho ČSSD zisk sedmi hejtmanství. Dodejme, že dnes jich ovládá jedenáct a drtivou většinu ve 13 krajích drží už druhé volební období. Zvítězí ČSSD i potřetí v řadě, což se žádné politické straně dosud nepodařilo? 

Klíčová v odpovědi na tuto otázku je zřejmě Sobotkova věta o získání sedmi hejtmanů, nikoli o sedmi krajských vítězstvích. To zdaleka nemusí být jedno a totéž. Volební systém do krajských zastupitelstev je podobný tomu v komunálních volbách. Nejdříve probíhá všeobecné hlasování a občané rozdávají politikům karty.

Ti si následně sednou ke stolům a je na nich, co s výsledkem udělají. Navíc pokud volby nebudou mít silného vítěze, větší roli získá právě toto vyjednávání všech se všemi o budoucí podobě krajských rad. Z otevřených, ale také interních stranických průzkumů vyplývá, že první na pásce bude ve většině krajů Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Nebudou to ovšem vítězství výrazně vyšší oproti druhé ČSSD. Z toho vycházejí současní krajští bossové a na řadě míst se připravují koalice všech proti Babišovi. Když předseda ANO tyto pohyby zaregistroval, kontroval na řadě míst zákulisními jednáními, v nichž slíbil ČSSD hejtmanské křeslo i v případě svého vítězství.

Kromě obavy, aby nebyl vyšachován, hrála velkou roli jeho nespokojenost s řadou vlastních hejtmanských kandidátů. Jsou oblasti, kde se mu podařilo vtáhnout vlivné lidi na kandidátku (Ivo Vondrák v Moravskoslezském kraji), ale jsou i regiony, kde jde o absolutní propadák (Bohumil Šimek na jižní Moravě).

Babiš se zřejmě důvodně bojí, aby mu jeho nezkušení krajští politici nezhoršili pověst před parlamentními volbami v říjnu 2017, které mají být vysněným okamžikem triumfu na celostátní úrovni. Pro kalkulace před povolebními jednáními je také důležitý jeden mezisoučet. Stručně řečeno: bude mít Andrej Babiš s komunisty dohromady 51 procent mandátů?

Předseda ANO by se mohl stát tím, kdo určuje pravidla hry. Jeho vztah ke komunistům je přitom složitý. Celé volební období spolu ve sněmovně čile kooperovali a za drobné vládní ústupky se KSČM snažila nedělat problémy. Situace se změnila, když Babiš před nedávným sjezdem KSČM podpořil vyzývatele Vojtěcha Filipa v boji o předsednické křeslo, Josefa Skálu.

Dlouholetý předseda Filip útok odrazil, ale „zradu“ Babišovi nezapomněl. Současně si je dobře vědom toho, že ve většině krajů dnes vládne ČSSD s komunisty a jejich vytlačení z krajských rad by mohlo být přičítáno neschopnosti centrálního vedení uzavírat strategické dohody.

Takže tam, kde to bude trochu možné, půjdou komunisté Babišovi na ruku. Nepředvídatelným koněm budou Starostové a nezávislí a také různá protestní hnutí. Politologové se obecně domnívají, že bude pokračovat trend další fragmentace politické scény.