Komentář Petra Peška: Zdroje nejsou

Tabák, cigarety, ilustrační foto

Tabák, cigarety, ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Cigarety s výstražnými obaly
Zákaz kouření v restauracích nemá na spotřebu cigaret v Česku vliv.
Loni spotřeba cigaret dokonce vzrostla.
4
Fotogalerie

Ministerstvo financí přišlo s návrhem na zvýšení spotřebních daní u tabákových výrobků, lihu a hazardu. Vysvětluje to růstem mezd a s ním související větší dostupností těchto „legálních neřestí“. Tudíž i horšími dopady na zdraví obyvatel. A ohání se i srovnáním cen těchto položek se zbytkem Evropy, zvláště té západní. Na tom všem je nepochybně dost pravdy, hlavní důvod je ale jiný.

Zjednodušeně by se dalo říct, že obavy vlády o zdraví obyvatel se projevují hlavně ve chvíli, kdy začnou vysychat příjmy státního rozpočtu. A daně z alkoholu, cigaret a podobných produktů přicházejí obvykle na řadu první. Jsou nejlépe ospravedlnitelné a prosaditelné.

Jenže při pohledu zpět se dá říct s jistotou jediné. Nejprůkaznější přínos růstu spotřební daně u alkoholu a tabákových výrobků je ten rozpočtový. A ani ten není jednoznačný. Při zdražení cigaret někteří kuřáci - zvláště z těch sociálně slabších vrstev - přecházeli na levnější, ale méně kvalitní značky. Či se přesunuli na černý trh, takže nepomohli sobě ani rozpočtu. Ale to jen na okraj.

K postupnému zdražování cigaret dochází téměř každoročně, plynulý vliv na pokles spotřeby to nicméně nemá (viz např. výkyv v letech 2011-2015 viditelný v grafu ČSÚ). Podobně jednoznačně nefungují ani další restriktivní opatření typu zákazu kouření v restauracích - loni dokonce spotřeba cigaret stoupla.

Neobstojí ani „evropský“ argument. Cena krabičky je sice u nás nižší než ve většině zemí EU, celková výše spotřební daně u cigaret u nás už ale limit vyžadovaný unijní směrnicí z roku 2011 splňuje.

Tím se neříká, že spotřební daň u alkoholu či cigaret nemá za žádných okolností růst. Nebo snad, že se má rezignovat na zdravotní rizika spojená s jejich konzumací. Je svobodným rozhodnutím každého jedince, zda za ně chce peníze – a tudíž i daně – vydávat. Vláda by ale měla přiznat důvody, proč spotřební daň zvyšuje, byť ministryně Schillerová v nedávném komentáři pro deník E15 alespoň naznačila, že jedním z důvodů je zvýšení rozpočtových příjmů. 

Hnutí ANO, za nějž ministryně financí ve vládě sedí, přitom ve volebním programu slibovalo, že daně zvyšovat nebude. A i mluvčí jejího resortu ještě v listopadu prohlašoval, že pravidelný růst spotřební daně u tabákových výrobků se letos konat nebude.  Nakonec se to u cen cigaret projeví ještě víc, podle prvních odhadů o více než 5 korun za krabičku.

Když už se spotřební daň u alkoholu, tabákových výrobků a hazardu zvyšuje, měly by se získané prostředky alespoň rozumně využít. Ať už na snížení jiných daní či především na prevenci proti závislostem. Počkejme si schválně, kolik ze slibovaných miliard to bude. A kolik prostředků naopak půjde jen na záplatování rozpočtu a další rozhazovačné projekty této vlády.