Akcie, měny & názory Jiřího Polanského: Nižší sazby jsou tu

Bankovní rada ČNB

Bankovní rada ČNB Zdroj: ČNB

Bankovní rada ČNB
2
Fotogalerie

Vývoj české ekonomiky ve zbytku letošního roku je zatížen nejistotou. I optimistické scénáře naznačují v lepším případě za celý letošní rok zhruba nulový růst HDP, spíše ale může celkově ekonomika klesnout zhruba až o procento.

Výsledný dopad bude záviset na dvou faktorech. Jednak na délce a rozsahu krizových opatření, jednak ale také na vývoji v eurozóně. Ta žije značně ze služeb a turistického ruchu, což jsou odvětví, jejichž obnovení může trvat delší dobu. To pak ovlivní ekonomický vývoj, který se přenese do českých vývozů. A v rámci nich mohou silně trpět především procyklická odvětví, výroba automobilů je typickým příkladem.

ČNB je nyní ve složité situaci, protože má na jedné straně téměř čtyřprocentní inflaci, ale na straně druhé bude ekonomika čelit výraznému šoku. Výsledkem bude silný propad inflace, ke kterému dojde v příštím roce.

Nyní pokles inflace ještě zastaví kurz koruny, jehož oslabení může navíc ceny i dočasně zvýšit. ČNB již prvním krokem zareagovala a na mimořádném jednání snížila jednomyslně základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 1,75 procenta a je připravena úroky dále snížit. Vzhledem k současné situaci čekáme celkový pohyb sazeb dolů až o 100 bazických bodů.

Autor je analytik České spořitelny