Bohumil Pečinka: Vzkaz od Marka Dalíka

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: ctk

Nastoupí Marek Dalík do ruzyňské věznice? Ta otázka byla ve vzduchu dlouho. Nakonec nastoupil. Vyhýbat se vězení by fakticky znamenalo přiznat vinu a nepřímo sdělit: Ano, řekl jsem si o úplatek rakouským zbrojařům. Naopak to, že do Ruzyně přijel, dává Dalíkovi šanci na obnovu procesu kvůli nedostatku důkazů.

Několik dní před nástupem do vězení dal Marek Dalík médiím dva rozhovory. Jeden serveru Neovlivni.cz, druhý týdeníku Euro. Odhlédněme od houštiny lží, stylizací, vyložených nesmyslů a zametání stop, s čímž ho autoři rozhovorů většinou nekonfrontovali.

Skutečně důležitý byl signál, který chtěl lobbista v předvečer odchodu do tepláků poslat. A ten vzkaz byl celkem jasný a výhrůžný: Mám jít do vězení ve hře, kde jsem byl malý pěšák na velké šachovnici. Všichni jste mi říkali, že před soudem nemohu odhalit skutečný příběh setkání se zbrojaři ve věci dodávek ozbrojených aut Pandur. Z hlediska „vyšších zájmů“ jsem vás poslechl a výsledkem je nepodmíněný trest. Neměli jste ani odvahu říct něco na mou obhajobu. Pokud něco neuděláte pro očištění mé pověsti, obnovení procesu nebo mou ochranu ve vězení, začnu mluvit. A vy víte, že mám o čem.

Vezměme si znovu tu situaci, která vedla k Dalíkovu odsouzení. Podle zaměstnanců rakousko-americké firmy Steyr měl přijít na schůzku a mluvit o subdodávkách na obrněná vozidla Pandur. A říct si o úplatek půl miliardy korun. Dalíkova verze zní, že byl na schůzku poslán (expremiérem Topolánkem?), aby dal představitelům zbrojovky najevo, že hlavním člověkem pro zprostředkování určitých subdodávek je slovenský lobbista Výboh.

Shodou okolností člověk, který vždycky stál v blízkosti premiéra Fica. Z Dalíkovy verze docela hodnověrně vyplývá, že na schůzku šel jen ukázat prstem na „toho správného“. Řekl si přitom o úplatek, když seděl v restauraci proti cizím lidem, které viděl poprvé v životě? Zkušenost říká, že světák Dalík, který chtěl „být u všeho“, spíš vedl silácké řeči.

Faktem je, že transakce se subdodávkami se nikdy neuskutečnila stejně jako údajný úplatek. A možná na celé věci nejzajímavější otázka: Proč začalo vyšetřování založené na tvrzení dvou lidí s mnohaletým zpožděním? Nestál za tím zájem americké strany oslabit určité politické a byznysové skupiny? Jedno je jisté. Když vstoupí do politické hry armádní zakázky v ceně miliard korun, vždycky to přiláká zájmy velkých nadnárodních společností. O výsledek tendru se soupeří nejen faktickými návrhy, ale i na marketingové frontě a na úrovni velvyslanectví konkurenčních států.

Když pak na ostře sledované schůzky, v nichž jde o miliardy korun, přijde mladý hochštapler točící se kolem premiéra, je na výbuch zaděláno. Marek Dalík dnes říká: Jsem nevinen, peklo jsou ti druzí a má v určitém smyslu pravdu. Je to však pravda člověka, jenž přijal pravidla hry a ta se postavila proti němu.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex