Glosa Petra Peška: Komunisté a jejich Listopad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vojtěch Filip, předseda KSČM
Sídlo KSČM
Demonstrace 21. srpna 1988 zahájila sérii velkých protestních akcí, které vyvrcholily 17. listopadu 1989.
Demonstrace 21. srpna 1988 zahájila sérii velkých protestních akcí, které vyvrcholily 17. listopadu 1989.
Demonstrace 21. srpna 1988 zahájila sérii velkých protestních akcí, které vyvrcholily 17. listopadu 1989.
6
Fotogalerie

Pro KSČM není výročí událostí roku 1989 z pochopitelných důvodů snadno stravitelnou událostí. Natož výročí kulaté jako letos. Tak, jako si komunisté dokázali poradit s pluralitní soutěží politických stran, ale zvládli i toto. Životní jistoty, bezpečná země pro naše děti, vzhledná krajina… V těchto a dalších bodech vyjádřili představu o svobodě na svých webových stránkách. A u doprovodné grafiky dokonce i s „véčkem“ z prstů na ruce.

Prochází KSČM šokovou terapií? Anebo jim nějaký hacker napadl webové stránky? Ale žádný strach. Hned po podrobnějším prozkoumání jednotlivých témat se dozvíme, jak jde za těch 30 let všechno od desíti k pěti. Ubylo vojáků, přibylo odsouzených za vraždy. Je méně kin, ale zase jsou dražší vstupenky. Chováme méně prasat i skotu. Poměr průměrného důchodu ke mzdám se snížil (byť na „vině“ jsou hlavně vyšší mzdy, ale to je jedno). Překvapí snad jen, jak KSČM hrdě hlásí k zásluhám o registrovaná partnerství homosexuálních párů.

A v podobném duchu vyznívá i výstava, kterou si soudruzi připomínají sametovou revoluci, jež je odstavila od moci. Uspořádali ji ve svém pražském sídle pod názvem „30 let od revoluce bez růžových brýlí“. Dozvíme se, že ubylo velkých pivovarů, ale už není řečeno, kolik přibylo nových, jak podotkl server Novinky.cz (celá reportáž zde). K vidění jsou snímky chátrajících budov někdejšího JZD, opuštěných samoobsluh (a nejde tentokrát jen o prázdné regály). A pochopitelně nechybí ani bezdomovci. Neboli, nejen kapitalistický ráj, ale i „kapitalistické peklo“, jak polistopadový vývoj serveru popsal šéf strany Vojtěch Filip.

Takže nakonec vlastně nic překvapivého. Komunisté prostě došli k závěru, že lepší než k událostem z roku 1989 – a vlastně i celému režimu po únoru 1948 – cudně mlčet, radši nabídnou svoji verzi dějin. To, že drží u moci vládu jednoho z největších kapitalistů, že na svém webu kritizují rozšiřování polí s řepkou, je vedlejší. A hlavně, že jsou pokračovateli Strany, která přivedla zemi ke rachu. Ale tím by se asi nechlubil nikdo.