Jan Šindelář: Faux pas

Jako nelidové se projevili i horníci, kteří v Praze demonstrovali za prolomení těžebních limitů v severních Čechách.

Jako nelidové se projevili i horníci, kteří v Praze demonstrovali za prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Zdroj: CTK

Svět si v minulém týdnu připomínal kulaté výročí osvobození továrny na smrt v Osvětimi. Na jednom tuzemském serveru se hned objevilo několik rozhovorů s přeživšími, vše bylo působivě doplněno drastickým dobovým videem. Ještě působivější byl ale reklamní banner pod články, který hlásal: Vyberte ten správný tábor – široký výběr, dlouholetá tradice, překrásná příroda, nabitý program.

Ano, je to jen trapné kouzlo nechtěného. Robot, který reklamu doplňuje, vyšel z klíčových slov, a bylo mu docela jedno, zda jde o letní dětský či německý koncentrační tábor. Faux pas dokonale ukazuje, že robot není lidský. Je nelidský a lidé by mu neměli důvěřovat. Další příklady už nemusejí být pouhým jazykovým trapasem.

Jako nelidové se projevili i horníci, kteří v Praze demonstrovali za prolomení těžebních limitů v severních Čechách. „Praho, bez mosteckého uhlí zmrzneš,“ hrozili na jednom z transparentů. Stejně dobře tam mohlo být „chci zbourat tvůj dům“ nebo „vypadni ze svého baráku“. To by se ovšem horníci museli sejít pod krušnohorským zámkem Jezeří.

Ministerstvo dopravy se chlubí, že po letech odkladů spustí dostavbu dálnice D3 u Českých Budějovic. Je hezké, že se další krajské město dočká dálnice. Žádný dopravní problém se tím ale nevyřeší. Mezi Veselím nad Lužnicí a Budějovicemi každý projede už teď jako nůž máslem. Problém ve spojení na jih leží u Benešova a Olbramovic. Až bude na obzoru vyřešení dálnice přes Posázaví, teprve pak bude mít ministerstvo důvod k chlubení.