Jan Šindelář: Fotbal? Ragby!

Tak už došlo i na „íčko“, což je celkem vžitá přezdívka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Došlápli si na něj nejlepší tuzemský policista Robert Šlachta a nejlepší moravský žalobce Ivo Ištvan. Langer a spol. mohou být proto v klidu, jsou v dobrých rukou. Možná už za tři roky stane bývalý mocný ministr před soudem za to, že zapomněl v daňovém přiznání uvést luxusní saténové pyžamo, hodinky a kožené pouzdro na mobil. Tedy dary od kamarádů k narozeninám. To bude flastr.

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš už jsou zase ve při. Přesto že věcnou podstatu jejich sporů už nikdo nevnímá, je třeba si tuto dvojici na politické scéně hýčkat. Od dob „devadesátkových“ titánů Václava Klause a Miloše Zemana nebo o něco mladších buldozerů Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka jsme tu tak pěkné slovní přestřelky neměli.

Politika poslední dobou spíše přála tuctovým, korektním a neviditelným Sobotkům, Špidlům či Fialům. Kalousek s Babišem vnášejí do politiky zábavu, kterou stojí za to v televizi sledovat. Namístě je jediná obava: aby se nakonec neukázalo, podobně jako u dua VK&MZ, že jsou to nejlepší kamarádi.

Díky České televizi má našinec už podruhé možnost sledovat mistrovství světa v ragby, což je skutečná podívaná. Tvrdý sport pro tvrdé chlapy nastavuje zrcadlo světové kopané, která ze srovnání vychází jako ufňukaná podvodnice.

Namátkou pár postřehů: v ragby se nepředstírá faul a zranění, v ragby se nediskutuje s rozhodčím, v ragby se nedějí likvidační fauly, v ragby se na závěr tleská soupeři, v ragby se negelují vlasy, v ragby se nemasturbuje u rohového praporku. V ragby se nemávají smyšlené ofsajdy, neboť je už patnáct let hlídá video.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: