Jan Šindelář: Železniční střípky

Z Prahy dnes po poledni poprvé vyjel s cestujícími nový vlak Railjet

Z Prahy dnes po poledni poprvé vyjel s cestujícími nový vlak Railjet Zdroj: Jan Sindelar

Správa železniční dopravní cesty zbourala zchátralé nádraží v Poříčí nad Sázavou. Prý neměla jinou možnost. O domek se přitom hlásil soukromý zájemce a nabízel 400 tisíc korun.

Vidíme zajímavý příklad toho, co si stát představuje pod pojmem ekonomická efektivita. Erár mohl získat statisíce korun a ještě se zbavit starostí o bezcenný majetek, raději ale utratil bůhvíkolik za demolici a odvoz suti. Věřme, že podobný postup se nestane standardem poté, co správa železnic získá od Českých drah všechna nádraží.

České dráhy poprvé a samy o své vůli zveřejnily novou výši platu předsedy představenstva. Daniel Kurucz bude pobírat 370 tisíc korun měsíčně. Vzhledem tomu, že modrý generál má pod sebou možná nejvíce podřízených ze všech zdejších šéfů, tak plat nic moc.

Vylepšit jej může prémie v podobě šedesáti procent mzdy. Zkušenosti nám naštěstí říkají, že Kurucz může s prémií počítat už teď. Odměna se totiž na dráze schvaluje tak nějak automaticky. Tím má novopečený drážní šéf zajištěný potřebný klid na práci a nemusí se stresovat existenčními starostmi.

Nový supervlakRailjet Českých drah zaznamenal včera první závadu a byl dočasně vyřazen z provozu. Zřejmě nejde o nic vážného, možná už zase vesele jezdí. Zkušený drážní mluvčí Petr Šťáhlavský se nenechal poruchou vyvést z míry.

„Nemluvil bych o poruše. Prostě je mladý a učí se jezdit,“ konstatoval. Doufejme, že to pískle na kolejích se bude učit rychleji než svého času pendolina.