Jana Havligerová: Kluci, co nekšeftují

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš odmítá, že by nynější koaliční kabinet byl levicovou vládou. V parlamentním vystoupení, kdy se Sobotkova vláda ucházela o důvěru sněmovny, vyslovil tezi, kterou bychom si měli zapamatovat. „Pokud někdo tvrdí, že jsme levicová vláda, tak nejsme. My jsme spíš opoziční smlouva, jak jste tu kluci měli – ODS a ČSSD.“

Cílem nynějšího spojenectví podle něj ovšem není „spolu dělat nějaké kšefty“, ale začít jiným způsobem. Tak si to upřesněme. Opoziční smlouva, uzavřená po předčasných volbách v roce 1998 mezi ČSSD a ODS, se jmenovala Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v ČR. Co slibovaná stabilita přinesla? Korupční skandály, prorůstání podsvětí do státní správy, účelové změny zákonů. Dál snad ani není potřeba pokračovat.

V Praze vznikla strana Republika, vedou ji bývalí poslanci Věcí veřejných Otto Chaloupka a Michal Babák. Chce být pravicová a podporovat schopné a pracovité lidi. Už teď proto její vůdci varují, že v Česku dřímá obrovský problém, který se jmenuje nepřizpůsobiví. Jelikož se strana chce účastnit všech letošních voleb, o „nepřizpůsobivých“ toho ještě hodně uslyšíme.

Bývalý vůdce Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa Miroslav Sládek se tetelí blahem. Tolik následovníků… Mimochodem – volby. Ty sněmovní by nyní podle průzkumu CVVM, poslaly do zapomnění Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Okamura zkrátka bude muset přidat.