Komentář Jany Havligerové: Babiš, vazal prezidenta

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš Zdroj: Reuters

Prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Pro případ neúspěchu referenda ČSSD o společné vládě nemá ANO žádný plán B. Tak pravil v neděli druhý muž kabinetu a vicepremiér v demisi Richard Brabec. Tím tvrzením se snažil doložit upřímnou snahu anoistů domluvit se bez jakýchkoli postranních úmyslů se socialisty. Budiž.

Jeho prohlášení je ale potřeba číst také tak, že hnutí v žádném případě nehodlá usilovat o odblokování politické situace tím, že by snad na místo premiéra mohl aspirovat někdo jiný než Andrej Babiš. Kdyby nakonec přišel na pořad dne plán B, je už teď jasné, že jeho scénář bude psát prezident republiky.

Jak by takový plán měl vypadat, není žádná neznámá. Miloš Zeman ho nastínil už několikrát. Doporučuje variantu pohodlné většiny ve sněmovně, většiny 115 hlasů, které by daly dohromady ANO, Okamurova SPD a komunisté. Pokud hlava státu bude trvat na tom, že „předčasné volby jsou urážkou voličů a ukázkou neschopnosti politiků“, víc možností k dispozici není. Alespoň ne, jestliže máme jistotu, že hlava státu Babiše i při krachu sociálnědemokratického referenda opět jmenuje premiérem a pověří sestavením vlády. Vítěz voleb Andrej Babiš a s ním i celé jeho hnutí budou muset kalich vazalství vypít až do dna.

Marné je volání některých politiků, že sedmiměsíční působení vlády bez důvěry už je mimo rámec ústavy. Valná většina reprezentantů stran, které se probojovaly do sněmovny, jde prezidentovi na ruku. Skoro by se chtělo říct, že mu z ruky přímo zobe.

Zeman má pro každého nějakou tu kostku cukru. Premiérské křeslo pro ANO, pro komunisty tlak na Babiše, aby vláda rozdělila zahraniční mise české armády na bojové a nebojové a vojáky vysílala jen na ty bojové. A pro socialisty? Těm musí stačit, že je prezident vůbec vzal na milost.

Jestli jste si zatím pod poloprezidentským systémem vládnutí nedokázali nic představit, máte možnost sledovat jej v přímém přenosu. A není to vinou slabosti české ústavy, ale slabosti některých českých politiků. Do otroctví se vydali dobrovolně. Své podvolení omlouvají tím, že přímo zvolený prezident, i když zatím jeho kompetence nikdo nezměnil, má větší legitimitu než všechny politické strany, protože dostal víc hlasů. Ve skutečnosti jim ale jde o prebendy.

Na Pražském hradě bude v tomto týdnu rušno. Hlava státu už přijala ministryni obrany. Karla Šlechtová oficiálně zjišťovala prezidentský pohled na vojenskou misi v Libanonu, více jí ale patrně šlo o to, jak Zeman vidí její účinkování v příští vládě.

Ve čtvrtek půjde za hlavou státu sám Babiš. Bude to taková běžná konzultace. I pro případ kladného výsledku referenda v ČSSD je nutné vyřešit pár mrzutých maličkostí. Jak na zahraniční mise, proti kterým protestují komunisté, a co s kandidátem sociální demokracie na post ministra zahraničí. Prezident má jasno. Že má nejspíš jasno i premiér v demisi, se oficiálně nedozvíme dřív, než bude výsledek referenda. Babiš přece nebude ovlivňovat hlasování členů ČSSD.