Komentář Martina Čabana: Proč je Brabec v nemilosti

Richard Brabec

Richard Brabec Zdroj: Úřad vlády ČR

Richard Brabec
2
Fotogalerie

Odchod Richarda Brabce z pozice místopředsedy vlády a jeho nahrazení hned dvěma novými vicepremiéry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou bezprostředně nezamíchá vládními kartami, ale zvláštní tedy je. Zejména svým oficiálním zdůvodněním, u nějž si, jak už to bývá, můžeme být skoro jisti, že nepopisuje pravý důvod změny.

Podle Babiše je třeba lépe koordinovat práci klíčových ekonomických ministerstev, jmenovitě rezortů průmyslu, dopravy, místního rozvoje a samozřejmě financí. Což je bohulibé, nicméně nelze si nevšimnout, že všechna tato ministerstva má ve své správě hnutí ANO. Takže jejich koordinace, zvláště s manažerským přístupem Andreje Babiše, by měla být zcela bezproblémová i bez formálních vládních frček pro Hlaváčka a Schillerovou.

Šéfka rezortu financí zase říká, že se doslechla od zkušenějších kolegů, „že se ekonomičtí ministři scházeli a projednávali ekonomická témata.“ To už je skoro legrační. „Porada ekonomických ministrů“ je snad v Česku dostatečně zavedený termín a konávala se v různém složení více nebo méně pravidelně před jednáním vlády od dávných dob a naposledy i za vlády Bohuslava Sobotky, v níž byl ministrem financí Andrej Babiš. Byla-li existence tohoto institutu Aleně Schillerové dosud utajena, je to skutečně pozoruhodná informace.

Blíže pravdě bude ovšem spíše to, že tato vyjádření jsou jen splněním povinnosti „něco říct“ a skutečné důvody budou přece jen jiné. Je možné, že Babiš chce skrze Schillerovou a znovuobjevené porady ekonomických ministrů mít lepší přehled o vládních nováčcích. Především o dost nečitelném Vladimíru Kremlíkovi, u nějž dodnes nikdo moc neví, jak se na ministerstvu dopravy vlastně ocitl. Ale i Havlíček se svým iniciativním přístupem a hlasitě deklarovanou nezávislostí může pro Babiše znamenat určité riziko, které si žádá bližší a pravidelnější dohled.

Také je dobře známo, že panská láska po zajících skáče, tudíž je možné i to, že dosavadní vicepremiér Richard Brabec upadl v nemilost. Svědčilo by o tom Babišovo rýpnutí, že Brabcovo ministerstvo životního prostředí je příliš „pod vlivem Bruselu a občas i zelených iniciativ“. Taková formulace je dost neuctivá vůči Brabcovi, věrnému Babišovu souputníkovi, poctivému moderátorovi sjezdů hnutí ANO a držiteli jedné z prvních deseti stranických průkazek. A navíc nijak nesouvisí s vicepremiérskou funkcí.

V neposlední řadě se může jednat o signál pro koaliční ČSSD před ostrým jednáním o státním rozpočtu. Zdůraznění tria Schillerová-Havlíček-Kremlík se dá přeložit jako vzkaz „úspory-inovace-investice“. Proti strategii ČSSD „dávky-daně-výdaje“ je to celkem výrazný kontrast a tento střet bude dost možná ještě velkolepý.