Marek Schwarzmann: Bývalá budoucnost

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Budoucnost je blíže, než si myslíme. A někdy je již přítomností, za což vděčíme filmovým sci-fi. Například první nápad k využití čehosi jako tablet se objevil v legendárním snímku 2001: Vesmírná Odyssea.

Ze Star Treku zase podle všech indicií pochází dnes všudypřítomný mobilní telefon. Autor zápisníku nedávno znovu zhlédl další sci-fi klasiku: Minority report. Kdo si pamatuje scény, v nichž Tom Cruise zběsile mává rukama v prostoru, čímž manipuluje na monitoru s jednotlivými daty a soubory, pouští video, zoomuje a tak dále, jistě si vybaví také pocit při myšlence: „To tak mít doma!“ a pocit hrůzy: „Toho se asi nedožiju!“ Americká firma Leap Motion (stejně jako řada dalších) se tímto filmem inspirovala a loni představila zařízení o rozměrech většího flash disku se snímacími čidly, které z domácího počítače udělá pracovní stanici ovladatelnou pohyby rukou. Rok se s rokem sešel a Leap Motion před týdnem dokonce zahájila prodej a distribuci těchto zařízení. Obdobný produkt sice už loni představil Microsoft ve svém Kinect for Windows, běžný český uživatel PC si však za něj musel připlatit šest tisíc korun, objednat si jej z Rakouska či Německa a navíc se potýkat s nedostatkem ovladačů a aplikací. V Leap Motion si však zákaznický přístup představují jinak a vytvořili svoji variaci na ovládání pohybem ruky s třetinovou cenou, databází desítek aplikací, podporou Windows 7 a 8 i Mac OS a distribucí po celém světě. Kvůli enormnímu zájmu se jim však vyskytly menší zádrhele s rychlostí odbavování objednávek.
Autor zápisníku věří, že jeho zboží dorazí včas, aby si doma v obýváku stihl užít trochu té budoucnosti dříve, než se stane minulostí.

Retro bezzrcadlovka a supersvětelný objektiv Panasonic

Vědci dokáží dostat z vašeho mozku utajenou informaci