Martin Čaban: Lékařská komora a Newton

Ilustrační foto nemocnice

Ilustrační foto nemocnice Zdroj: ctk

Akce vyvolává reakci. A silná akce vyvolává silnou reakci. K pochopení současných sporů v České lékařské komoře vlastně stačí třetí Newtonův zákon.

Pnutí v této profesní organizaci bylo vždy. Jeho základem je povinné členství všech lékařů v kombinaci se způsobem, jímž komoru vede současný prezident Milan Kubek navazující na svého předchůdce Davida Ratha. Oba svou moc opřeli o nemocniční lékaře-zaměstnance, kteří tvoří jednolitější blok než rozdrobená skupina lékařů-soukromníků.

Z mocenského hlediska to bylo dobré rozhodnutí a umožnilo jim udělat z komory velmi viditelného hráče. Leč tato zbraň má i druhé ostří – ambulantní specialisté, praktici či dětští lékaři získali oprávněný dojem, že komora fakticky bojuje výhradně za nemocniční lékaře.

S velkými akcemi za zvýšení platů v nemocnicích, jako bylo Děkujeme, odcházíme nebo současná kampaň Zdravotnictví volá o pomoc, napětí v komoře přirozeně zesiluje. A tím, že vedení ČLK označuje své kritiky za ješity a kolaboranty, se pravděpodobně nezmírní.