Náš člověk v USA: Nervozita kolem odložených voleb

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Stejně rychle jako roste v USA počet nakažených koronavirem, roste i nervozita ohledně prezidentských voleb.
3
Fotogalerie

Stejně rychle jako roste v USA počet nakažených koronavirem, roste i nervozita ohledně prezidentských voleb. Listopad je sice ještě daleko, můžeme si říct, ale prognózy expertů naznačují, že pandemie může pokračovat přes celé léto.

Celkem 14 amerických států už kvůli zákazu shromažďování změnilo termín prezidentských primárek a otázka, která se začíná objevovat - jak moc současná situace ovlivní prezidentské volby – je oprávněná.

Měli jsme volby během 2. světové války, volby se nezrušily ani během občanské války. Takže i letos se určitě uskuteční,“ podotýká profesor práva na Ohio State University Edward Foley v rozhovoru pro USA Today. „Otázkou zůstává – jak to provedeme. Ne jestli k tomu dojde.“

Debata na téma, jak moc současná zdravotní krize zasáhne do předvolebního dění, začíná být zajímavá a pestrá. Když minulý týden právě z Ohia přišla nejprve zpráva o tom, že soudce zamítl odklad primárek na pozdější termín, vyvolalo to po celých Spojených státech polemiku. Soudce své rozhodnutí vysvětlil tím, že by šlo o nebezpečný precedens (v minulosti už se v USA přitom několikrát volby odložily – například v Louisianě po hurikánu Katrina nebo v New Yorku po 11. září).

Jenže jak jinak ochránit zdraví lidí? Vždyť právě fronty před volebními místnostmi mohou být novými epicentry nákazy. A tak se k problému postavil čelem ohijský guvernér Mike DeWine a jeho tým, který s okamžitou platností konání voleb zakázal. Později pak oznámili, že všichni budou moci poslat svůj hlas korespondenčně, a stanovili nové datum na konec dubna.

Vše o prezidentských volbách v USA najdete zde>>>

Právě „volby na dálku“ se teď jeví jako jediná cesta a řešení problému. O svém prezidentském kandidátovi by obě strany měly rozhodnout na svých sněmech v červenci a v srpnu. Odklady primárek v jednotlivých státech na pozdější termíny se už teď nelíbí demokratům, kteří chtěli mít právě kvůli přípravám na sněm do začátku června v primárkách jasno. Ne všechny americké státy mají navíc volby na dálku zákonem povoleny. V současné době takovou praxi znají jen ve 33 státech, ve 23 z nich o tuto možnost musejí voliči předem zažádat. Jednotlivé státy tak musejí rychle vymyslet řešení a jeho konkrétní provedení tak, aby občané nepřišli o své právo volby.

A to jsme zatím pořád jen „na jaře“. Bude-li vir řádit během celého léta a na podzim, čeká Ameriku ještě větší výzva. Zatím si nikdo nepřipouští, že by se odložily i listopadové prezidentské volby. Teoreticky by mohl něco takového vyhlásit Kongres, znamenalo by to ale, že by se na tom nejdříve museli demokraté s republikány shodnout. Americká ústava nestanovuje, kdy přesně se vzhledem k délce prezidentského mandátu musejí volby konat. Jednoznačné ale je, že Trumpův poslední den v úřadu bude 20. leden 2021.