Německým prezidentem bude Gauck. Merkelové natruc

Joachim Gauck a Angela Merkelová

Joachim Gauck a Angela Merkelová Zdroj: ctk

Angela Merkelová má jednu velmi lidskou vlastnost: její tvář nedokáže skrýt, co si doopravdy myslí. Když v neděli v noci předstoupila před novináře, aby představila prezidentského kandidáta, na kterém se shodlo pět hlavních německých partají, snažila se usmívat. Byl to ale úsměv velmi křečovitý. Musela totiž podpořit Joachima Gaucka – muže, proti kterému v minulém prezidentském boji použila veškeré dostupné zbraně.

Proti německé kancléřce Angele Merkelové se totiž postavil její koaliční partner FDP. Svobodní demokraté si vytrucovali, aby se novým německým prezidentem stal právě Gauck. Angela Merkelová a její CDU museli spolknout hodně hořkou pilulku: podpořit kandidáta vybraného levicovou opozicí. Situace je o to horší, že dosavadní prezident Christian Wulff, kterého si před dvěma lety vybrala sama Merkelová, odchází znemožněn několika skandály. „Hanba“ a „největší porážka Merkelové“, píší německá média.

Jestliže je Merkelová hlavním poraženým prezidentské aféry, pak je vítězem Philipp Rösler. Předseda menší vládní strany FDP, která se v průzkumech dlouhodobě potácí na hranici 2-3 procent, si kandidáta opozice prosadil Merkelové navzdory. Mezi Merkelovou a Röslerem došlo během večerního jednání k ostré výměně názorů. Kancléřka předsedu Svobodných demokratů varovala, že může zničit koalici. „To doopravdy chceš?“ řekla mu podle deníku Bild. Rösler ale neustoupil. A Merkelová, která má nyní dost starostí se záchranou eura, kapitulovala. Černožlutou koalici nyní zřejmě čekají těžké časy, křesťanští demokraté mluví o „ztrátě důvěry“ k FDP.

Gauckovu kandidaturu podporují všechny parlamentní strany kromě ultralevicové Linke a jeho zvolení tedy bude spíše formalitou. V čele Německa tak poprvé stanou dva bývalí východní Němci – chemička Merkelová a pastor Gauck.

Bývalý disident Joachim Gauck se těší velké oblibě médií i veřejnosti zejména kvůli svému boji proti bývalému východoněmeckému totalitnímu režimu SED. Také proto ho nepodpořila postkomunistická strana Linke, jejíž někteří členové se odkazu SED hlásí. Členům Linke také vadí, že se na Gauckově kandidatuře ostatní strany dohodli bez nich. „Těžko mluvit o jednotném kandidátovi, když více než 5 milionů voličů přišlo o právo na názor,“ řekl deníku Passauer Neue Presse šéf strany Klaus Ernst.