Pavel Otto: Krtek

Miloš Zeman v Číně

Miloš Zeman v Číně Zdroj: CTK

Demagog.cz je server, podle něhož prezident Zeman porušil třetinu ze čtyř desítek slibů, k nimž se zavázal v kampani. Ve výčtu ještě chybí jeho ujišťování o tom, že se bude více zajímat o zprávy Bezpečnostní informační služby. I na tento slib kašle. Jinak by tak vehementně nepodporoval zájmy Ruska a Číny. Právě na působení ruských agentů v tuzemsku rozvědka upozorňuje už dlouho, na aktivity těch čínských poslední dva roky.

„V případě čínské moci a jejích zpravodajských služeb se rok 2014 nesl ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktur a sběru politického zpravodajství, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů včetně politiků a státních úředníků,“ stojí v poslední zprávě BIS. Že by narážka na Zemana? Zřejmě ano, když mu radí šéf představenstva čínské skupiny CEFC, jež si k upevnění pozic, a tedy i možnosti ovlivňovat veřejnost, kupuje podíly v některých českých mediálních firmách.

Zeman zapůsobil na Číňany známou kreslenou postavičkou. Kouzlem nechtěného se krtkem ve zpravodajské hantýrce nazývá vlastní agent, který se dal zlanařit cizí tajnou službou.

Šéf obrany Stropnický vyrazil armádním speciálem na Island za českými piloty. První den se jim skutečně věnoval. Ovšem program toho následujícího je jako vystřižený z nabídky nějaké cestovní kanceláře. V rámci soukromého programu zhlédl turistické zajímavosti na ostrově Reykjanes, mimo jiné geotermální rašeliniště Gunnuhver či pitoreskní kostelík Strandarkirkja. Ministři za ANO prostě makají.