Pavla Palaščáková: SNP a euromajdan

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko Zdroj: ctk

Sousedé se už teď děsí, jakou ostudu jim nový extremistický banskobystrický župan Marian Kotleba udělá při oslavách 70. výročí Slovenského národního povstání, kterých se zúčastní i zahraniční politici.

Kotleba ale SNP považuje za bolševický puč a z ceremoniálů býval odvážen v policejním antonu. Nyní by měl vítat delegace. Pořadatelé doufají, že župan nepřijde. To je jako spoléhat na Hitlerův takt.

Před devíti lety pořádali naštvaní Ukrajinci „majdan“, nynější protesty proti příklonu země k Rusku už mají název „euromajdan“. Média řeší, proč se víkendové demonstrace neúčastnil opoziční politik Vitalij Kličko. Za „áčkem“ zájemce o prezidentský post je prý velká smůla. Na cestě z jednání s evropskými politiky jeho letadlu zamítla přistání obě kyjevská letiště, dostalo se na zem až v Krivém Rogu.

Kličkovo auto pak stavěla a zdržovala milice. Pokud se chtěl prezident Viktor Janukovyč takto pojistit před problémy s těžkou boxerskou vahou, měl smůlu. Vitalije zastoupil mladší bratr Vladimir, který je v lepší kondici.

Italský expremiér Silvio Berlusconi tento týden možná přijde o místo senátora, mezi obyčejné smrtelníky se ale zařadit nehodlá. Chce, aby mu prezident udělil milost, a nemusel tak na veřejně prospěšné práce.

Je prý však pod jeho úroveň o ni požádat. „Pokud budu muset šůrovat záchody, budu zesměšněn nejen já, ale celá Itálie,“ stěžuje si. Mýlí se. Na rozdíl od jeho předchozích kousků padne posměch jen a jen na něj.