PROFIL: EPH - rodí se první český soukromý energetický gigant

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Stačily tři roky a z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) se stal největší dodavatel tepla v Česku a tuzemská dvojka ve výrobě elektřiny. Holding vznikl v roce 2009 převodem podílů v energetických a průmyslových společnostech, které do té doby patřily investiční skupině J&T. Kromě ní do nové firmy kapitálově vstoupila také PPF.

Za myšlenkou vzniku EPH stojí Daniel Křetínský, který řídil akvizice J&T a v novém holdingu vlastní necelý dvacetiprocentní podíl. Na začátku Křetínský odhadoval, že by do roku 2013 mohl proinvestovat 50 miliard korun.
Na konci loňského roku už hodnota aktiv společnosti překročila 60 miliard korun.

Od svého vzniku bojuje EPH na českém trhu s těžební společností Czech Coal. Na teplárenskou společnost United Energy, která EPH patří, podal Czech Coal návrh na insolvenci. Vzápětí EPH zažaloval Czech Coal o zaplacení pohledávky za teplo, které dodala United Energy. Letos se EPH dohaduje s Czech Coal o dodávky uhlí pro elektrárnu Opatovice. Obě společnosti bojují také o převzetí elektráren Počerady a Chvaletice, které nabízí k prodeji ČEZ.

EPH má zájem také o koupi majitele českých plynovodů Net4Gas, kterého v rámci oddělení obchodu a přepravy plynu musí prodat dosavadní majitel RWE. Holding těží uhlí v Polsku a v Německu, kde má i tři kogenerační elektrárny. Po odkupu padesátiprocentního podílu v dolu Mibrag od ČEZ plánuje u dolu postavit vlastní elektrárnu.

Holding chce vstoupit také do plynárenského byznysu na Slovensku. Zálusk má na společnost Slovenský plynárenský průmysl. Balík 49 procent akcií by ho mohl stát až 60 miliard korun. Na akvizice má EPH po letošní dohodě akcionářů k dispozici 130 miliard korun. Loni se z EPH vyčlenily neenergetické aktivity do společnosti EP Industries. Z ní odešla PPF. Vlastnictví zůstalo z 60 procent v rukách Daniela Křetínského a ze 40 procent ji vlastní J&T.

Energetický a průmyslový holding

odkdy se datuje historie firmy: 2009

kdo je majitelem: PPF, J&T, Daniel Křetínský

počet zaměstnanců: 6200

v jakých zemích firma působí: Česko, Německo, Polsko

tržby: 39,4 miliardy korun (2011)

hospodářský výsledek: zisk 7,2 miliardy korun (před započtením úroků, daní a odpisů, 2011)