Vojtěch Bednář: Bodyguard pro Android

ilustrační foto

ilustrační foto

Motorola? Ta ještě existuje? Taková asi byla častá reakce na zprávy o tom, že Google koupil v přepočtu za 200 miliard korun poněkud zapomenutého výrobce mobilních telefonů. Bývalý gigant si prošel léty úpadku, a přestože s přechodem na operační systém Android od Googlu se začalo blýskat na lepší časy, k někdejší slávě má daleko. Koho dnes napadne jako první Motorola, když si chce koupit nový telefon?

Patentová válka

Jedna z teorií o nečekané akvizici mluví o tom, že si Google zkrátka nemůže dovolit nechat Motorolu jít ke dnu. Že se do problémů dostala Nokia se zastaralým Symbianem, to se ještě dá pochopit. Ale kdyby se konkurentům v čele s Applem a Microsoftem podařilo udolat oddaného propagátora Androidu, byl by to nehezký vzkaz všem ostatním výrobcům, kteří na mobilní platformu Googlu spoléhají. Jenže 12,5 miliardy dolarů je moc peněz na to, aby šlo jen o image.

Ve skutečnosti se Apple a Microsoft do Androidem poháněné konkurence (kromě Motoroly jsou to Samsung nebo HTC) nepouštějí jenom běžným konkurenčním bojem na billboardech a pultech obchodů, ale hlavně s pomocí obří zásoby patentů. Každý prohraný patentový spor stojí ostatní výrobce nové poplatky za užívanou technologii. Výroba se tak konkurentům krok za krokem prodražuje. To se Googlu nelíbí. Už v minulosti prohlásil, že se za „své“ výrobce bude bít.
Ale jak se za ně má bít, když sám je na poli mobilního hardwaru naprostým nováčkem a pro válku patentů nemá žádné trumfy? Google se proto nedávno pokusil o nákup patentů od firem Novell a Nortel, avšak neuspěl.

Nakonec se radovalo konsorcium, jehož členy jsou i Microsoft s Applem. A právě tady vstupuje do hry Motorola, jeden z nejstarších hráčů na mobilním trhu, který navíc ani v těžkých časech nerezignoval na vlastní vývoj nových technologií.

Klid na trhu?

Sanjay Jha, šéf Googlem koupené divize Motorola Mobility, už před časem (a jistě ne náhodou) prohlásil, že Motorola je prakticky jediným výrobcem, který se díky svým patentům dokáže podobným útokům nejen ubránit, ale zároveň přecházet do protiútoku. Patentů má Motorola Mobility téměř 20 tisíc. A pro Google je to asi jediná možnost, jak na obranu Androidu zasáhnout.

Válka o patenty je totiž jedna velká přebíjená. Když mají dostatečnou zásobu patentů obě strany, je pravděpodobné, že se nakonec dohodnou. Je to jednodušší, než si mezi sebou dokola vzájemně přeposílat peníze. Díky tomu by se nyní mohla bouřlivá situace na trhu hodně zklidnit.

Podle prvních reakcí akvizici skutečně vítají i konkurenti Motoroly užívající Android, ač by se jinak mohli cítit ohroženi. Třeba tím, že Google bude Motorolu protežovat na jejich úkor. Jenže Microsoft a Apple jsou zjevně mnohem větší hrozbou i v případě, že by snad Google nedodržel svá uklidňující slova, že Motorola zůstane samostatnou značkou a Android otevřenou platformou.

Nezdolný Google

Možnosti pro Google tím ale nekončí. Příležitost vstoupit na trh s vlastními mobily, což si už jednou neúspěšně vyzkoušel s modely Nexus, by mohla zajistit další zdroj příjmů. Samotný Android totiž Googlu nevydělává, a klíčové je proto spojit ho s prodejem dalších služeb. Ostatně Google už na příkladu sociálních sítí dokázal, že jeden nebo dva neúspěchy, a to ani ty veliké, ho obvykle ani v nejmenším neodradí od dalších pokusů.

Autor je šéfredaktorem serveru Tyinternety.cz