Zdeňek Pečený: Léto je pryč

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

I v září si český – a zvláště pražský – realitní trh žije svým životem. Ten je velmi často odtržen od světových reálií. Tuzemské nemovitosti letos zdražují výrazně rychleji, než roste inflace. HB Index bytů se téměř dotáhl na hodnotu z ledna 2008. Právě během krize po roce 2008, která přišla po letech nevídaného růstu, na český trh nepřišel pořádný cenový propad.

Češi byli poprvé postaveni před skutečnost, že nemovitost mohou prodat za méně, než kolik za ni dali, a tak neprodávali. Jako by nikdo prodávat nemusel a mohli všichni čekat. Vzhledem k tomu, co se děje v poslední době, bych raději vyčkal cenové korekce směrem dolů. Ta ale nepřijde, pokud Češi ještě nepochopili princip tržního hospodářství, kdy ceny mohou jít i jinam než nahoru.

Kdo by po létě nechtěl zhubnout? Originální recept má jeden pražský podnik, kde by dietní stravu hledal málokdo. Pizzerie. Recept na dietní pizzu je snadný. Je právě o polovinu menší. A cena? Stejná jako za velkou. Potěší ale to, že jste něco udělali pro své zdraví a neplýtváte jídlem.

Prázdniny skončily a společnost UPC na konci září ukončí nabídku určitých služeb v určitých lokalitách. „Postiženým“ zákazníkům již přišel dopis, který je nabádá ke kontaktování firmy kvůli výměně přípojky. Největší „špek“ se ale schovává na konci dopisu. Klient má prý právo smlouvu k poslednímu září ukončit, a to bez sankce. Hurá. Pokud ale nebude reagovat, k ukončení poskytování služeb dojde již na konci září, ale smlouva skončí až o měsíc později. Asi administrativní náklady za to, že jste neposlali výpověď.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: