Majitelé Wood & Co. s Igorem Pauerem spouštějí kryptoměnu krytou švýcarským frankem a nemovitostmi

Kryptoměna CHFP má být krytá švýcarským frankem a nemovitostmi

Kryptoměna CHFP má být krytá švýcarským frankem a nemovitostmi Zdroj: profimedia

Známých českých byznysmenů ve světě kryptoměn zatím moc není. Velmi úspěšný fond má investiční skupina Rockaway, aktivní je i Ondřej Raška a jeho Miton C. Od loňského roku s ním začíná koketovat i investiční společnost Wood & Company, která loni rozjela Portu Krypto.Tentokrát se ale majitelé firmy Vladimír Jaroš, Jan Sýkora a Lubomír Šoltýs pustili do nového projektu na vlastní pěst. Spolu s developerem a expertem na blockchain Igorem Pauerem vytvářejí novou kryptoměnu CHFP. Ta má být krytá švýcarským frankem a nemovitostmi.

„Naším cílem je posunout kryptoměny k něčemu stabilnímu a transparentnímu,“ říká Pauer v rozhovoru pro podcast KryptoSpace. První informace o spolupráci s majiteli Wood & Company se objevily loni v prosinci, kdy založili společnost Veroblock. Tehdy ale ohledně konkrétních projektů nic nezveřejnili.

CHFP je prvním z nich. Dnes se pomalu rozjíždí a případní zájemci už mohou nakupovat své tokeny zasláním peněz na transparentní účet.

Podle Pauera má představovat pro uživatele krypta nový typ stabilního aktiva. Dodnes bylo běžné, že investoři, pokud chtěli prodat bitcoin či ether a nechtěli vystoupit do FIAT měn (dolar, koruna, euro a podobně), nakoupili takzvané stablecoiny. To jsou tokeny vázané 1 : 1 k nějakému aktivu, většinou americkému dolaru. 

Ty podle Pauera trpí mnoha nedostatky. Nejsou příliš transparentní, jednička na trhu Tether (USDT) například roky čelí obviněním, že tokeny nejsou dostatečně kryty. A někdy nejsou ani dostatečně stabilní. Dvojka na trhu od společnosti Circle (USDC) se například nedávno propadla z jednoho dolaru jen na 88 centů, když se ukázalo, že část krycích aktiv měla u zkrachovalé banky Silicon Valley Bank.

„Navíc dolar není něco, v čem bych chtěl mít dnes uložené peníze,“ podotýká s odkazem na protiinflační politiku amerického Fedu Pauer. Ukázalo se navíc, že kontrakty stablecoinů v sobě mají napsané funkce, které je například mohou zmrazit či mohou omezit s danými tokeny obchodování.

„A to jsou přesně věci, které pocházejí z klasického finančního světa a kvůli nimž lidé více přecházeli ke kryptu,“ říká Pauer.  

CHFP má fungovat jinak. Investoři do něj budou posílat peníze, které budou směněny za švýcarské franky. A když se vybere dostatečná částka, nakoupí se za peníze nemovitost. Projekt bude primárně cílit na kancelářské budovy. 

Právě kombinace franku a nemovitostí má pro investory do kryptoměn představovat podle zakladatelů CHFT lepší alternativu než dnešní stablecoiny. 

Projekt je nyní na samotném začátku a i když mají zakladatelé prý už nějaké nemovitosti v hledáčku, zatím se o žádné investici po vybrání prvních prostředků nerozhodlo.

Pokud vás zajímá, jak přesně má CHFP fungovat, jak se budou nemovitosti vybírat a další detaily, poslechněte si celý podcast KryptoSpace.