Vztahy s Čínou jsou čistě v soukromém zájmu Hradu, tvrdí sinoložka Lomová

Olga Lomová

Olga Lomová Zdroj: profimedia

Jie Ťien-ming a Miloš Zeman
2
Fotogalerie

Čínští publicisté spekulují o tom, že k zatčení šéfa čínské CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-Minga došlo už v listopadu. Kvůli českým prezidentským volbám se ale tato informace neměla zveřejnit, říká v rozhovoru sinoložka Olga Lomová. Nastupující skupina CITIC Group, s jejímiž představiteli se minulý týden setkal, je pak plně ovládána čínskou komunistickou stranou, připomíná Lomová.

Proč proběhla schůzka prezidenta Zemana s představiteli skupiny CITIC Group na Pražském hradě?

Pokud tato významná státní instituce vážila cestu do Prahy, tak chtěla nějakým způsobem ujistit českou stranu, že vzájemná spolupráce bude pokračovat, a že se vlastně nic moc nemění. Dokládá to, že Číně velmi záleží na tom, aby si uchovala svůj vliv v České republice.

Proč na tom záleží České republice?

Na tom nezáleží České republice, ale Hradu. Žádný velký prospěch pro Českou republiku spolupráce doposud nepřinesla a obávám se, že ani do budoucna tato spolupráce žádný velký úspěch nepřinese. To je zájem Hradu. Explicitní a velmi úzce vymezený.

Jaký na tom měl zájem Hrad?

Vlastní sobecký zájem. Koneckonců je zvláštní, že se těchto významných jednání účastní poradci prezidenta Zemana, kteří ani nemají bezpečnostní prověrku.

Čínské zdroje, které byly publikovány mimo Čínu, protože ve vlastní Číně jsou tyto zdroje cenzurované, jednoznačně poukazují na to, že CEFC, měla mimo jiné zájem prostřednictvím prezidenta Zemana získat kontakty a možnost nákupu strategických akvizic v Kazachstánu a v Rusku.

Když si vzpomeneme na extempore s Liglassem a kyrgyzskými elektrárnami, lze předpokládat, že pan prezident Zeman má velmi pochybné konexe a svou vlastní politiku ekonomické spolupráce. Nejen že nepotřebuje, ale vlastně ani nechce spolupráci s žádnými vládními institucemi.

CEFC a přidružené struktury od začátku obcházely regulérní kanály a dělaly si vlastní konexe a sledovaly si vlastní politiky. Ne, že by minulá vláda na těch věcech neparticipovala, ale ty kontakty byly navazovány a realizovány velmi nestandardně, a Hrad na tom dělal vlastně také svou vlastní zahraniční politiku.

Před měsícem proběhla výprava pana Nejedlého a pana kancléře Mynáře do Číny. Co se během ní mohlo odehrát?

Určitě tam nejeli jako hlupáčci, kteří jen tak jedou do Číny. Určitě museli dost dobře vědět, jaké se mohou dozvědět oficiální informace a jaké se dozvědět nemohou.

Dá se ale předpokládat, že absolvovali nějaká jednání, ve kterých se vzájemně ujišťovali, že navázané kontakty budou dále pokračovat, včetně toho, že Česká republika bude nadále loajální, a že bude prosazovat stejnou zahraniční politiku.

Někteří čínští autoři spekulují o tom, že Jie-Ťien Ming, který je dnes podezřelý z korupčního skandálu, byl uklizen již poté, co byl loni v listopadu zatčen zástupce CEFC Patrick Ho. Ale nebylo to zveřejněno. Ani v CEFC, ani v Hong Kongu se nevědělo, co se děje.

Čistě proto, že čínská strana čekala, až prezident Zeman vyhraje podruhé volby, aby se během volební kampaně neukázalo, že poradce pana prezidenta je zapleten do ohromného korupčního skandálu mezinárodního rozsahu.

Jaké pozadí vlastně má CITIC group, která má převzít aktiva CEFC?

To je čistě státní instituce. Byl zřízena v roce 1979, tedy hned v době, kdy docházelo v Číně k ekonomické transformaci. Je řízena ministerstvem financí, ale předsedu představenstva jmenuje přímo Ústřední výbor komunistické strany.

Je to opravdu pod nejvyšší centrální kontrolou. A když při konsolidaci zadlužených firem vstupují do firmy jako menšinový vlastník, tak ten systém je nastaven tak, že vlastní zlatou akcii. Rozhodují, i když jsou minoritním vlastníkem v té dané firmě – de facto ji řídí.