Koruna přestává být pro firmy výhodná, rekordně si půjčují v eurech

Eurobankovky

Eurobankovky Zdroj: Pixabay.com

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Eurobankovky
6
Fotogalerie

Korunové dluhy už český byznys nelákají. Firmy upřednostňují europůjčky, nižší úrok a vidinu levnějších splátek.

Význam koruny pro financování českých podniků klesá. Koncem března měly domácí firmy nabráno v korunách méně než 700 miliard korun dluhů, nejméně za poslední dva roky. Důvodem je rostoucí zájem byznysmenů o půjčky v eurech. Zadluženost firem v eurech od ledna do března vzrostla o více než desetinu. Poprvé v historii tak podíl firemního financování v jiné měně než v korunách překonal 30 procent.

„Růst objemu firemních úvěrů tvořily během prvního čtvrtletí prakticky jen půjčky v eurech,“ uvádí šéf korporátního financování ČSOB Ján Lučan. Podniky si úvěry nabraly jako zajištění proti budoucím výkyvům kurzu koruny. „Před koncem intervencí jsme převedli korunové úvěry do eur,“ říká například ekonomická šéfka textilky Juta Marie Čermáková. Obdobná praktika byla u exportně zaměřených firem podle bankéřů běžná. Ekonomové připomínají, že už letos se mohou rozevřít nůžky mezi cenami úvěrů v eurech a korunách.

„Zatímco u nás se již začíná debatovat o růstu úrokových sazeb, ECB ponechá své sazby na nule určitě do konce roku a možná i celého příštího roku,“ zdůrazňuje expert Moody‘s Analytics Tomáš Holinka. Úvěry v eurech však lákají firmy na výhodnější úrok už dnes. Sazby

Euribor, od kterých se odvíjí výše úročení europůjček, zatím stále klesají. Sazba uplatňovaná na období šesti měsíců tak například v dubnu propadla na historicky nejnižších –0,24 procenta. Srovnatelná sazba Pribor naopak v důsledku dubnového uvolnění koruny mírně vzrostla na 0,29 procenta.

„Relativní výhodnost půjček v euru proti koruně tak neustále roste,“ připomíná hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. Zatímco dříve tak byly eurové úvěry obvyklé především v realitním sektoru, dnes si klienti berou více úvěrů v eurech napříč obory. „Firmy spoléhají, že v době splatnosti bude koruna vůči cizím měnám silnější a úvěr se díky tomu zlevní,“ dodává hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.