EET i rekordní rozpočet. Čtěte, jak se Babiš zapsal na ministerstvu financí

Ministerstvo financí, ilustrační foto

Ministerstvo financí, ilustrační foto Zdroj: Archív

Jmenování Ivana Pilného ministrem financí. Prezident Zeman si přiťukává s odstoupivším ministrem Babišem
Andrej Babiš
Rozlučka Andreje Babiše na farmě Čapí hnízdo
Andrej Babiš
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
6
Fotogalerie

Po několika týdnech průtahů Miloš Zeman odvolal Andreje Babiše z postu ministra financí. Miliardář a politik slovenského původu se do historie zapsal nejen doposud nevídaným střetem zájmů, ale i zavedením mnoha často kontroverzních novinek v oblasti výběru daní.

EET

Bezesporu největší příspěvek Andreje Babiše za dobu jeho působení na pozici ministra financí. Hlavním důvodem vzniku EET bylo podle Babiše dlouhodobé a systematické krácení daňové povinnosti. Díky této skutečnosti přichází podle českého statistického úřadu stát přibližně o 170 miliard korun ročně. Systém tak má pomoci právě tyto výdaje dostat do státní kasy tím, že jsou evidovány všechny uskutečněné hotovostní tržby.

Ačkoliv systém láká na rovné podmínky na trhu, či menší administrativní zátěž, rozpoutal vlnu pobouření. Ta pak v některých znamenala i konec různých podniků. Se zřízením EET přišly i vyšší náklady a většina podnikatelů tak musela zdražit své nabízené služby.

V některých případech se jedná i o 10 procent u zvýšení ceny.  V současné době je EET i předmětem některých politických stran v rámci jejich předvolebního programu do podzimních sněmovních voleb v roce 2017, kdy slibují jeho zrušení.

Čapí hnízdo

Kauza, která Babiše stála jeho důvěryhodnost a významně oslabila jeho pozici. Vše začalo roku 2006, kdy se na území bývalého lihovaru a zaniklé osady Kačerova Lhota začíná budovat středisko určené převážně pro rekreaci, ubytování, volnočasové aktivity, nebo pořádání některých akcí. Díky designu jedné z budov je středisko roku 2008 firmou ZZN Agro Pelhřimov (spadající pod holding Agrofert, patřící Babišovi) přejmenováno na „Čapí hnízdo“.

O rok dříve pak bylo stejnou firmou rozhodnuto o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem zakrývá vlastnickou strukturu areálu. V následujících letech budí objekt celou řadu otázek a začínají padat první obvinění. Jednalo se především o podezření o účelové čerpání dotací.

Video o Čapím hnízdě:

Roku 2011 dotační úřad nakonec navrhuje udělení pokuty v celkové výši zhruba šest milionů korun. „Čapí hnízdo“ však reaguje okamžitě a žádá o odpuštění pokuty. Důvodem měl být fakt, že v době žádosti o dotaci se objekt nacházel ve špatné finanční situaci.

Žádost o odpuštění je úspěšná a objektu se promíjí 99 procent pokuty. V roce 2013 se firmou zabývá auditorská firma KPMG, opět kvůli dotacím. V posledních letech pak Andrej Babiš vydal několik prohlášení, mnohdy si však vzájemně protiřečila. Situací se začal zabývat dokonce Evropský úřad proti podvodům.  V současné chvíli je věc v zájmu šetření policie.


Dluhopisy Agrofertu

O nejnovější kauzu ohledně nedaněných korunových dluhopisů společnosti Agrofert se v současné době intenzivně zajímá policie a finanční úřad. Babiš čelí podezření z daňových úniků, záležitost však odmítá a vnímá ji jako další účelově vedenou a organizovanou kampaň vůči své osobě.

Záležitost v současné chvíli kromě policie a finančního úřad řeší také specializovaný finanční úřad, který prověřuje i jednokorunové dluhopisy Agrofertu. Ty za 1,5 miliardy korun koupil právě Babiš, který byl do letošního února jeho vlastníkem.

Centralizace pojišťoven

Jeden z dalších velkých uskutečněných plánů bývalého ministra. Roku 2015 ministerstvo financí navrhlo pojišťovnám, aby u bank zrušily své bankovní účty a své peníze nadále převedly do ČNB. Hlavním záměrem byla centralizace pojišťoven, přičemž hlavním argumentem byl další pokus o snížení státního rozpočtu ve výši 100 až 120 miliard korun. Ty by stát získal právě díky centralizaci a větší kontrole peněz z pojišťoven.

Tyto kroky pak o rok později, tedy v roce 2016, schválila dolní komora parlamentu a pojišťovny nakonec opravdu musely své peníze převést do české národní banky. Ačkoliv si vláda od tohoto kroku slibovala zlepšení hospodaření státu a zmírnění růstu státního dluhu, proti se vyslovila opozice v čele s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Jeho hlavní argumentem bylo především to, že peníze pojišťoven a jejich klientů jsou určeny výhradně na zdravotní péči. Podle Kalouska se za určitých podmínek mohl k těmto penězům ministr financí Babiš dostat a použít je na profinancování nákladů na dluhovou službu.

Důležitá data Babišova působení ve vládě

2011

  • do povědomí veřejnosti se dostává zprvu díky velké kritice korupčního prostředí v ČR, následně pak v Listopadu roku 2011 představuje hnutí ANO 2011 (Akce nespokojených občanů)
  •  původně deklaruje, že být lídrem – nakonec však mení názor
  • na podporu a propagaci hnutí vynakládá vlastní prostředky (cca 25 milionů korun)

2012

  • díky rostoucímu zájmu a popularitě se Babiš se svým týmem rozhoduje vstoupit do vysoké politiky
  • 11. Května 2012 je hnutí ANO zaregistrováno jako politické hnutí
  • v tajné volbě pak Babiš získává 73 ze 76 hlasů a stává se předsedou

2013

  • popularita ANO stále roste a Babiš kandiduje do poslanecké sněmovny parlamentu České Republiky – 23. Října 2013 je zvolen poslancem parlamentu České Republiky
  • hnutí ANO v těchto volbách zaznamenává velký úspěch i jako celek, když skončí na druhém místě za ČSSD se ziskem 18,65 % hlasů
  • během kampaně je konkurenčními stranami zmiňována jeho minulost, konkrétně údajné působení v StB

2014

  • Babiš se stává kandidátem strany ANO na posty vicepremiéra a ministra financí – na oba je pak 29. Ledna toho roku jmenován
  • navrhuje splacení státního dluhu za pomoci 350 miliard korun, kterými podle jeho slov disponuje ČNB jako volnými prostředky; národní banka však jeho tvrzení popírá
  • popírá spekulace, že by se rád stal prezidentem – připouští možnost pozice předsedy vlády

2015

  • prosazuje zavedení EET a prohlašuje, že pokud nebude zavedena, zvýší se daně – dostává se mu kritiky od opozice
  • obhajuje pozici předsedy ANO
  • kritizuje NATO pro nezájem na ochranu evropských hranic
  • Babišovu důvěryhodnost výrazně oslabuje projekt „Čapí hnízdo“ – je podezření na účelové čerpání dotací

2016

  • v podzimních senátních volbách pak ANO získává pouze tři senátorská křesla, což je považováno za velký neúspěch
  • dostává se do střetů s mnoha subjekty (výrok o romském koncentračním táboře v Letech, odsouzení čínské společnosti CEFC, přičtení viny Angele Merkelové za teroristické útoky v Berlíně atd.)

2017

  • počtvrté zvolen předsedou hnutí ANO
  • 5. Května je podán návrh premiérem Sobotkou prezidentu Zemanovi návrh na odvolání Andreje Babiše z fuknce
  • 24. Května Zeman odvolává Babiše z funkce