Glosa Michala Noska: Feriho brožuru, co není pro starý, by si měli přečíst právě oni

Dominik Feri (TOP 09)

Dominik Feri (TOP 09) Zdroj: ČTK

Kniha Tahle knížka není pro starý, za kterou stojí kandidáti za TOP 09 Dominik Feri a Markéta Adamová.
Dominik Feri (TOP 09)
Osmička politiků ve studiu Blesku k předvolební debatě na téma Do zbraně
Topka v čele s Miroslavem Kalouskem představila Vizi 2030. Nechyběl ani ambasador TOP 09 pro mladé Dominik Feri
Europoslanec Luděk Niedermayer je expertem Topky pro oblast ekonomiky a financí. Dominik Feri ambasadorem pro mladé
6
Fotogalerie

Asi nejvýraznější mladý muž, který se krom studií věnuje i veřejnému dění, Dominik Feri, vytvořil předvolební brožuru. Ta jasně deklaruje, že "není pro starý". V balastu proklamací a nesplnitelných slibů, jež se před volbami valí z úst politiků všech směrů do omrzení, se přitom jedná o jedinečný počin. Možná by tak byla škoda, kdyby si získal pouze pozornost adolescentů.

Mladě naivním jazykem a obrazovou estetikou internetových sítí v publikaci vysvětluje zásadní věci a klade otázky. Proč volit, co to je demokracie a proč si jí máme vážit. A to jsou opravdu zásadní témata. Mladí pod dvacet let mnohdy vnímají demokracii jako samozřejmost a na otázku, co to znamená svoboda, na první dobrou odpoví: "No, že si můžu na internetu objednat nový super boty." Bylo by ale naivní předpokládat, že by se podobný přístup nenašel ani mezi příslušníky generace starší.

Feri se nicméně v knížce "0:09, pátek 20. října" snaží mladým povědět o tom, co v občanské nauce neslyšeli nebo to kvůli zábavě s dotykovými telefony nevnímali. Nápadem, jak svižně a moderně poučit prvovoliče o tom, jak je důležité jít k volbám a o politiku se zajímat, autor pomáhá celé politické scéně, nejen vlastní straně. Pokud si tu brožuru tedy někdo prohlédne a přečte. V ideálním případě by pak apel na zodpovědný přístup k volbám vyslyšeli úplně všichni voliči, nejen adolescenti.