Tejc končí v ČSSD, vedení strany prý nereflektovalo volební debakl

Jeroným Tejc

Jeroným Tejc Zdroj: Anna Vackova, E15

ČSSD, druhý zleva Jeroným Tejc
Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc hovoří 22. července v Lánech po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.
Jeroným Tejc
4
Fotogalerie

Bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc oznámil, že po 20 letech odchází ze strany. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení sociální demokracie odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách a neumožní změnu politiky ČSSD. Tejc své rozhodnutí zveřejnil na svém twitterovém účtu a oznámil členům strany na krajské konferenci ČSSD v Břeclavi.

"Svolání jednodenního sjezdu a odmítnutí přímé volby předsedy je pro mne důkazem, že širší vedení ČSSD žádný restart neumožní a odpovědnost za volební debakl nepřijme. Ve straně, kde se vedení bojí vlastních členů, být nemohu. Proto jsem se rozhodl po dvaceti letech z ČSSD odejít," uvedl na sociální síti Tejc.

"Dokud lidé jako Milan Chovanec a další budou uplatňovat svůj vliv, dělat dohody a nepřijmou odpovědnost, tak šance na změnu je velmi malá. Život je natolik krátký, že nechci trávit příští měsíce a roky bojem v sociální demokracii," řekl Tejc v Břeclavi. Dodal, že jako právník se bude nyní věnovat paragrafům.

Společně s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem či jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou patřil Tejc k oponentům nynějšího stranického vedení v čele s Bohuslavem Sobotkou, Chovancem a Lubomírem Zaorálkem.

Tejc byl po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči, kdy se předsednictvo strany pokusilo odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě, Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve Sněmovně. Tejc opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Na konci letošního března Tejc oznámil, že nebude kandidovat v říjnových sněmovních volbách. Řekl tehdy, že nesouhlasí s některými názory znovuzvoleného vedení strany a po vypršení poslaneckého mandátu fakticky odejde z aktivní politiky.

Širší vedení ČSSD před týdnem rozhodlo, že mimořádný sjezd bude 18. února v Hradci Králové a o předsedovi budou jako dosud rozhodovat jeho delegáti, nikoliv celá členská základna.

Než Tejc zveřejnil své rozhodnutí, krajská konference jihomoravské organizace, které byl také členem, vyzvala dosluhujícího premiéra a svého lídra v říjnových volbách Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na svůj poslanecký mandát kvůli špatnému výsledku voleb. Strana v něm získala jen něco málo přes sedm procent a podle všeho směřuje do opozice. Tejc už v letošních volbách nekandidoval.