Tisíce lidí protestovaly proti duu Zeman - Babiš

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi na Václavském náměstí

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi na Václavském náměstí Zdroj: ČTK

Herci Eva Holubová a Bob Klepl na demonstraci proti Andreji Babišovi
Tomáš Klus, zpěvák, na demonstraci Proč? Proto! proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi.
Demonstrace Proč? Proto
Demonstrace Proč? Proto! na pražském Václavském náměstí
Demonstrace Proč? Proto
13
Fotogalerie

Na Václavském náměstí v centru Prahy proběhla demonstrace proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Cílem akce bylo vznést požadavek, aby byl Babiš odvolán z funkce a aby po něm ministerské místo nezastával nikdo z hnutí ANO, podle policejních odhadů se jí zúčastnilo 20 až 30 tisíc lidí. Protestovalo se i v Brně (podle policie zhruba čtyři tisíce lidí), Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích a Liberci. Vysokou účast ocenil premiér Bohuslav Sobotka.

Organizátoři také chtěli, aby Zeman odstoupil z funkce, protože řádně neplní svoje povinnosti, informovala svolavatelka demonstrace Šárka Fialová.

Na Václavské náměstí dorazilo zhruba 20 tisíc lidí. Demonstranti měli transparenty proti Zemanovi a Babišovi. Jsou na nich třeba nápisy: Pro Zemana trenky, Pro Babiše tepláky, Andreji, nelži a odejdi nebo Ústava není toaletní papír.

Demonstrace má název s názvem Proč? Proto! Protest je v podstatě reakcí na inzerát Babiše v celostátních denících z minulého týdne, v němž ministr tvrdil, že se ho chtějí vládní partneři zbavit. Inzerát byl uveden titulkem Proč? a Babiš na něm byl vyobrazen s přelepenými ústy.

Video: Protestující na Václavském náměstí

Video placeholde
• Petr Soukup

"Byl to vysloveně takový záchvat vzteku, když jsem viděla ten inzerát. To nemůže zůstat bez odezvy," vysvětlila Fialová hlavní důvody, proč se rozhodla demonstraci uspořádat. Podle ní je důležité, aby přišlo co nejvíc lidí, kterým není jedno, co se děje v souvislosti se současnou vládní krizí a jednáním prezidenta.

"Kdyby nebyly splněné naše požadavky, tak budeme pokračovat, a to už zítra na Hradčanském náměstí. Odlet Miloše Zemana by bylo potvrzení toho, že na názoru občanů nezáleží," řekla Fialová.

V Praze před protestujícími vystoupili například cestovatel Dan Přibáň, herečka Bára Štěpánová nebo písničkář Jaroslav Hutka. Kromě metropole se dnes protest konal i v Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích, Liberci a Brně.

Pražský protest se konal v horní části Václavského náměstí. V prostřední části měli své stánky textař Michal Horáček a lékař Marek Hilšer, kteří sbírají podpisy, aby se v příštím roce mohli účastnit prezidentských voleb. "Akci děláme na podporu demokracie. Není důvod jim v tom bránit," uvedla Fialová.

Premiér Sobotka večer ocenil, kolik lidí se dnes po celé České republice dokázalo postavit za dodržování ústavy a za politickou kulturu a demokracii. Sobotka míní, že demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nezbytné, aby prezident jeho návrhu vyhověl.

"Chci všem občanům poděkovat, protože si myslím, že ukazují, že jim záleží na budoucnosti České republiky, na tom, abychom zůstali demokratickým právním státem," řekl Sobotka.

Babišův inzerát byl reakcí na demisi vlády, kterou oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zejména kvůli nejasnostem kolem Babišova podnikání. Později politickou krizi poznamenaly také nahrávky, na kterých se Babiš baví s bývalým novinářem MfD Markem Přibilem mimo jiné o tématech článků proti politickým konkurentům.

Proti Zemanovi byla akce zaměřená kvůli jeho chování při jednání se Sobotkou, kde se oba politici střetli kvůli demisi vlády, kterou původně předseda vlády oznámil. K Zemanovi ale demisi nepřivezl a přišel s hlavou státu konzultovat politickou situaci. Nakonec Sobotka prezidentovi navrhl odvolání Babiše z funkce. Zeman zatím Babiše neodvolal.

Video: Šéf KSČM Filip o tom, jak se hájil Babiš a proč chtějí komunisté vyvolat schůzi k vyslovení nedůvěry vládě