Zbyde něco z koalice? Ve STAN převládá názor kandidovat samostatně

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
5
Fotogalerie

Po rozhodnutí lidovců vypovědět koalici zvažuje hnutí Starostové a nezávislí tři varianty dalšího postupu. Rozhodnout má příští týden celostátní výbor.

Figurovat na kandidátkách KDU-ČSL, utkat se o hlasy voličů samostatně nebo nekandidovat v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny vůbec. Tyto tři varianty zvažuje hnutí Starostové a nezávislí po rozhodnutí lidovců vypovědět koalici, která by musela překonat zvýšený, desetiprocentní práh. I když průzkumy předpovídají STAN pouze dvouprocentní zisk, mezi volebními lídry uskupení včetně jeho šéfa Petra Gazdíka převládá názor kandidovat autonomně.

Definitivně potvrdit ho má příští úterý celostátní výbor hnutí.Jasným zastáncem tohoto stanoviska je Jan Farský, jednička na Liberecku. „Být jen na kandidátkách KDU-ČSL znamená být v podřízené roli. K tomu se odmítám nechat donutit,“ napsal na Twitteru s tím, že věří v úspěch samostatné kandidatury STAN. „Pokud mají lidovci strach, ohýbat se pro ně nebudu,“ dodal. 

Podobně to vidí karlovarský lídr Petr Kulhánek, podle něhož současná nabídka KDU-ČSL zcela změnila situaci. Připomněl, že celostátní výbor rozhodne buď o samostatné kandidatuře, nebo dá osobnostem ze STAN doporučení přijmout pozice na kandidátkách KDU-ČSL. „Osobně preferuji první variantu, v karlovarském regionu jsme připraveni samostatnou kandidátku našeho hnutí sestavit,“ uvedl.

Podle Víta Rakušana, který je hlavní tváří hnutí ve Středočeském kraji, bylo smyslem koalice nabídnout voličům sílu a odvahu. „To lidovci zásadně změnili. O dalším postupu rozhodne celostátní výbor. Mnozí už ale naznačili, jaké bude jejich rozhodnutí,“ podotkl.Michaela Opltová z Plzeňska a Milan Šťovíček z Ústecka zatím vyčkávají. „Osobně trvám na dodržení koaliční smlouvy,“ řekla Opltová.

Podle Šťovíčka bude o dalším postupu teprve diskutovat krajská buňka STAN.  Gazdík, který kandiduje v Praze, chce svůj postoj nejprve sdělit členům celostátního výboru. Podle zdrojů deníku E15 je však také pro samostatný postup. „I kdyby můj názor nezvítězil, budu respektovat většinovou vůli,“ konstatoval. Samostatnou kandidaturu hnutí podporují i lídr jihočeského STAN Jiří Švec, místopředseda krajského výboru STAN v Královéhradeckém kraji Miroslav Nosek nebo liberecký hejtman Martin Půta.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek navzdory stávající náladě v hnutí věří, že snaha spolupracovat bude silnější. „Šest lídrů a osm druhých míst na kandidátkách, finanční podmínky. To vše je vůči STAN velkorysé, partnerské,“ míní.