Studie: Čechům hrozí ztráta pracovních míst, byť jsou na tom v práci s počítači jako Němci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Postupná automatizace může přetransformovat průmysl v regionu CEMEA, kam spadají země střední a východní Evropy, Střední východ a Afrika. Kvůli modernizaci může dojít i k masivnímu zániku pracovních pozic, zejména na Slovensku a v Česku. Vyplývá to ze studie Tech at Work v4.0, kterou publikovala Citibank. Analýza se rovněž zaměřila na zmapování počítačové gramotnosti jednotlivých států. V této kategorii se Česko naopak řadí k nejvyspělějším zemím.

„Výroba už nemusí být jednoduchým receptem na hospodářský růst. Během posledních desetiletí se rozvíjejícím se trhům, zejména těm, které nemají dostatek přírodních zdrojů, podařilo zvýšit příjmy zapojením do globálních výrobních dodavatelských řetězců,“ píší autoři studie, kterou vydala Citi. Pokračující automatizace má ale tendenci stále silněji ovlivňovat méně odborné části výroby, čímž tento model ohrožuje.

Automatizace tak bude mít vliv i na pracovní místa, varuje analýza. Nejvíce ohrožení jsou producenti potravin a pracovníci ve výrobě produktů ze dřeva, o práci se naopak příliš nemusí obávat programátoři a učitelé. V Česku hrozí kvůli automatizaci a nynější struktuře ekonomiky ztráta místa či alespoň výrazná změna pracovní náplně téměř polovině zaměstnanců, na Slovensku dokonce šedesáti procentům.

Analýza se věnovala i tomu, jak jsou na tom obyvatelé jednotlivých zemí se schopností práce s počítačem. Česko má zhruba třetinu obyvatel, kteří mají dobré počítačové znalosti, což zemi řadí hned za Německo a Japonsko na dvanácté místo v tabulce. Za Českem naopak skončily Spojené státy či Jižní Korea. Podle expertů je v tuzemsku obecně problémem přetavit solidní znalosti na funkční obchodní model.

Autoři uvádí, že na země z regionu CEMEA navíc pravděpodobně dopadnou strukturální změny v Číně. Model největší ekonomiky světa se postupem času mění a země nebude nadále dovážet tolik polotovarů a dalších komodit.

Pro včasné uchopení příležitostí, které robotizace, automatizace a umělá inteligence nabízí, se podle autorů studie budou muset země z regionů CEMEA zaměřit hlavně na vzdělávání, především pak v oblasti informačních technologií.

Prezident bostonské Northeastern University Joseph Aoun pro list Financial Times uvedl, že zásadní změnou bude muset projít právě i současná podoba školství tak, aby umožnila celoživotní vzdělávání. „Systém školství není udržitelný ani přizpůsobitelný. Lidé se musejí učit neustále, což nás nutí přehodnotit, jakým způsobem jim máme přístup do vzdělávací soustavy dávkovat,“ uvádí Aoun.

Digitalizace mění mnohá odvětví. Jak uspět v době akcelerujícího technologického pokroku? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15