Dolaroví miliardáři do čtyřiceti let podnikají nejčastěji v technologiích. Vede Zuckerberg

Nejbohatším mileniálem, tedy člověkem mladším čtyřiceti let, je šéf a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Nejbohatším mileniálem, tedy člověkem mladším čtyřiceti let, je šéf a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Zdroj: Anthony Quintano

K mileniálům se řadí zakladatel technologické společnosti ByteDance Čang I-ming.
Dolarovým miliardářem z generace Y je i další spoluzakladatel Facebooku Dustin Moskovitz.
Ruský miliardář Pavel Durov založil sociální sítě VK a Telegram.
Teprve dvaatřicetiletý Bobby Murphy (vlevo) vlastní majetek v hodnotě téměř dvanáct miliard dolarů.
V technologickém sektoru zbohatl též Evan Spiegel, spolutvůrce sociální sítě Snapchat.
6
Fotogalerie

Stát se mladým superboháčem jistě není snadné, ale přesto 78 světových dolarových miliardářů patří do generace Y, takže nejsou starší čtyřiceti let. Dohromady vlastní majetek v hodnotě 418,6 miliardy dolarů, téměř devíti bilionů korun. Vyplývá to z průzkumu, který vypracoval britský investiční web PhysicalGold.com

„Zdaleka nejvíce miliardářů z generace mileniálů působí v technologickém sektoru,“ uvádí studie. V daném odvětví jich podniká 28, tedy skoro třetina, a společně nashromáždili jmění ve výši 254,5 miliardy dolarů. Ve druhém nejoblíbenějším oboru finančnictví jich zbohatlo osm. Majetek těchto mladých podnikatelů je však výrazně menší, činí „pouze“ 24,6 miliardy dolarů. 

Dalšími lukrativními sektory jsou móda, zdravotnictví, média a automobilový průmysl. Všechna tato odvětví mají po šesti superbohatých mileniálech. „Zajímavé také je, že žádný miliardář pod čtyřicet let nepůsobí v telekomunikacích, logistice, hazardu nebo ve sportu,“ všímají si autoři průzkumu. 

Jediná žena v elitní desítce – 38letá Agnete Kirková Thinggaardová – sice reprezentovala Dánsko na olympijských hrách v jízdě na koni, ale její bohatství pochází primárně z výdělků společnosti Lego. Thinggaardová je dědičkou tohoto hračkářského impéria.   

Vůbec nejbohatším mileniálem zůstává šéf a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Ve svých sedmatřiceti letech kontroluje jmění, jehož hodnota se pohybuje kolem stovky miliard dolarů. Druhou příčku obsadil Číňan Čang I-ming, zakladatel technologického gigantu ByteDance, jenž provozuje sociální síť TikTok. Hodnota Čangova majetku přesahuje 35 miliard dolarů.

Třetí Dustin Moskovitz rovněž patří k tvůrcům a majitelům společnosti Facebook. Vlastní 17,8 miliardy dolarů. Provozováním sociálních médií se zabývá rovněž čtvrtý v pořadí – ruský internetový podnikatel a Zuckerbergův a Moskovitzův vrstevník Pavel Durov, autor komunikační platformy Telegram.

Většina miliardářů z generace Y, právě třetina, pochází ze Spojených států. Následuje Čína s 20,5 procenta a 10,3 procenta připadá na Němce. Po pěti procentech náleží Rusku, Brazílii a Hongkongu.  

Server CNBC nedávno připomněl, že mladí boháči se na rozdíl od předchozích generací nebojí investovat do rizikovějších aktiv. Například téměř polovina dolarových milionářů mladších čtyřiceti let má čtvrtinu svého jmění v kryptoměnách. Naproti tomu bohatí jedinci z generace X, tedy lidé mezi 40 a 55 lety, a baby boomers čili generace narozená po druhé světové válce virtuálním měnám příliš nedůvěřují.     

 

Deset nejbohatších miliardářů z generace Y

jméno                       věk          obor       majetek v miliardách dolarů

1. Mark Zuckerberg           37          technologie                         97,0

2. Čang I-ming                 38           technologie                         35,6

3. Dustin Moskovitz           37          technologie                         17,8

4. Pavel Durov                   36          technologie                         17,2

5. Lukas Walton                35          móda a maloobchod           15,6

6. Čcheng I-siao                37          média a zábavní průmysl    14,1

7. Nathan Blecharczyk      38          technologie                          12,4

8. Bobby Murphy               32          technologie                          11,9

9. Evan Spiegel                  31          technologie                           11,1

10. Sam Bankman-Fried   29          finančnictví                          8,7

10. Agnete Thinggaardová 38         výroba                                   8,7

Pramen physicalgold.com