Ukrajinská armáda osvobodila Cherson, obyvatelé v ulicích města slaví

Obyvatelé Chersonu oslavují osvobození

Obyvatelé Chersonu oslavují osvobození Zdroj: Reuters

Oslavy osvobození v Chersonské oblasti (11.11.2022)
2
Fotogalerie

Ukrajinská armáda vstoupila do Chersonu, regionálního centra stejnojmenné oblasti na jihu Ukrajiny. Obyvatelé města podle místních médií vycházejí do ulic, aby přivítali osvoboditele. Mluvčí ministerstva obrany pro BBC uvedl, že ukrajinské jednotky už mají pod kontrolou téměř celé město.

Lidé v Chersonu vyšli do ulic, aby přivítali ukrajinské vojáky, píše místní portál Most. Lidé s vlajkami se scházejí na centrálním náměstí Svobody.

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR vyzvala zbývající ruské vojáky ve městě, aby se vzdali. „Pokud se dobrovolně vzdáte, zaručujeme vám svobodu a bezpečí,„ uvedla vojenská rozvědka.

„Není elektřina. Neteče voda. Není žádné vytápění. Funguje plyn,“ napsal na sociálních sítích místní novinář Konsťantyn Ryženko. Podle něj ve městě také začíná být citelný nedostatek potravin.

Moskva tvrdí, že ruské jednotky se již zcela stáhly z pravého, západního břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti. „Na chersonském směru dnes v pět hodin ráno moskevského času (03:00 SEČ) skončila přeprava ruských jednotek na levý břeh řeky Dněpr. Ani jediný kus vojenské techniky a výzbroje jsme nenechali na pravém břehu,“ prohlásil mluvčí ministerstva obrany, generál Igor Konašenkov. Zároveň ale dodal, že Rusové zastavili postup ukrajinských jednotek 30 až 40 kilometrů od místa evakuace ruské armády na levý břeh Dněpru. Množí se zprávy, že ruská armáda rezignovala na organizaci evakuace některých jednotek z Chersonu a okolí, a ty tak v regionu zůstávají.

Serhij Chlaň z ukrajinské oblastní správy naopak tvrdí, že při pokusu překonat Dněpr se mnoho ruských vojáků utopilo. Ruští komentátoři na sociálních sítích podle agentury Reuters ve čtvrtek večer psali, že ustupující Rusové se dostali pod těžkou ukrajinskou palbu. 

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve čtvrtečním rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že stahování ruských vojáků za Dněpr potrvá přinejmenším týden. Ruská armáda má podle něj v oblasti 40 tisíc vojáků.

Odchod ruských jednotek navíc může komplikovat zřícení Antonivského mostu. Jednu z mála spojnic s druhým břehem Dněpru v širokém okolí už dříve poškodilo ukrajinské ostřelování, nyní se z nejasných příčin zřítilo několik jeho mostních polí.

Video zříceného mostu od zpravodaje ruského listu Komsomolskaja pravda:

Obyvatelé Chersonu vyšli do ulic:

Proč je Chersonská oblast strategicky významná

Chersonská oblast je jednou ze 24 samosprávných oblastí Ukrajiny. Leží na dolním toku řeky Dněpr při pobřeží Černého a Azovského moře. Hlavním městem regionu je Cherson, před válkou měl zhruba 300 tisíc obyvatel. K dalším významným městům patří Kachovka a Nová Kachovka.

Řeka Dněpr se poblíž Chersonu vlévá do Černého moře. Ovládnutím oblati tak Rusové Ukrajince dočasně odřízli od významné vodní cesty a připravili je o jeden z klíčových přístavů.

Chersonská oblast navíc sousedí s poloostrovem Krym, který Rusové anektovali v roce 2014. Její držení pro Rusy znamaná propojení Krymu a separatistických republik na Donbasu. Dokud Rusové celou Cheronskou oblast ovládali, znamenalo to také, že mají otevřenou cestu k postupu na jihozápad Ukrajiny – na pobřeží Černého moře leží další důležité přístavy, především Mykolajiv a Oděsa.

Složení obyvatelstva

Chersonská oblast patří spíše k méně osídleným částem Ukrajiny. Před válkou zde žilo zhruba milion obyvatel. Přibližně z 80 procent se jednalo o Ukrajince, ruská menšina tvořila necelých 15 procent populace. Ruštinu jako první jazyk používá téměř třetina obyvatel oblasti. Od vypuknutí bojů dochází k významnému odlivu obyvatelstva. V samotném Chersonu byla ruská menšina o něco silnější.

Kromě Chersonu se v regionu nacházejí jen menší města s desítkami tisíc obyvatel. Téměř 40 procent místních žije na venkově. Chersonská oblast byla před válkou proslulá především svou zemědělskou produkcí.

Podle ukrajinských úřadů z Chersonu od jeho dobytí Ruskem uteklo do května asi 45 procent obyvatel, tedy 126 tisíc lidí. Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo nedávno oznámil, že kvůli blížící se ukrajinské armádě se z města a pravobřežní části oblasti přesunulo 70 tisíc civilistů.

Boje o Cherson na začátku války

Právě vysoký počet etnických Rusů a ruskojazyčných obyvatel staví Chersonskou oblast do popředí ruského zájmu. Minimálně podle oficiální rétoriky Kremlu, která hovoří o utlačování rusky mluvícího obyvatelstva na Ukrajině. Napětí v oblasti vzrostlo již po anexi Krymu. Ani ne rok před vypuknutím konfliktu Rusko na tomto poloostrově zorganizovalo vojenské cvičení, kterého se zúčastnilo více než 10 tisíc vojáků.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února letošního roku. Cherson se stal terčem útoku hned první den války – na několik míst v oblasti dopadly ruské rakety. Pozemní vojsko Ruska vstoupilo do regionu z jihu přes Krym. Ještě téhož dne se ruští vojáci dostali k městu Cherson a kontrolovali důležitý Antonovský most, který jim umožňoval přechod přes Dněpr.

Den po zahájení invaze byl však Antonovský most opět dobyt Ukrajinci. Ruské síly tak postupovaly dále k městu Nová Kachovka. Odtud se boje rozšířily směrem k Melitopolu do Záporožské oblasti. Rusové druhý den invaze znovu získali kontrolu nad Antonovským mostem. V důsledku ukrajinského náletu se ale ruská obrněná vozidla stáhla od Chersonu. Město tak stále ovládali Ukrajinci.

V neděli 27. února se Rusům podařilo Cherson obklíčit a dobýt část města. Do jejich rukou padlo i tamní mezinárodní letiště. Postup Rusů byl zpomalován ukrajinskými protiútoky. Některé z nich byly provedeny prostřednictvím dronů. Ráno 1. března zahájila ruská vojska další útok na město. Tentokrát byl veden ze západu od mezinárodního letiště směrem k dálnici na Mykolajiv. U obce Komyšany se Rusům podařilo vybudovat kontrolní stanoviště a v pozdějších hodinách vojáci vstoupili do Chersonu.

Dobytí Chersonu 2. března

O den později Cherson definitivně padl. Rusové nejdřív obsadili železniční stanici a říční přístav. V dopoledních hodinách se ruské jednotky dostaly do centra na náměstí Svobody, kde sídlí chersonská oblastní správa. Ukrajinští představitelé nejprve zprávy o dobytí města popírali s tím, že boje pokračují. O několik hodin později oficiálně potvrdili, že Cherson padl do ruských rukou.

Protesty v Chersonu proti okupaci Místní obyvatelstvo se s obsazením města nechtělo smířit a uspořádalo řadu protestů. Jeden z těch největších se odehrál 5. března a zúčastnily se ho tisíce lidí. Videa z této demonstrace se okamžitě začala šířit na Twitteru a dalších sociálních sítích. Protestující s ukrajinskými vlajkami provolávali hesla „Ať žije Ukrajina!“, „Sláva Ukrajině!“ nebo zpívali ukrajinskou hymnu.

Protesty se po dobytí města konaly každý den. Rusové se je snažili eliminovat zákazem shromažďování nebo demonstranty rozháněli za pomoci zábleskových granátů či slzným plynem. Zaznamenána byla rovněž střelba do protestujících.

Počet lidí na demonstracích postupem času ubýval. Nestojí za tím jen násilné potlačování protestů, svou roli hrají i další faktory. Starosta Chersonu Igor Kolychajev před svým sesazením několikrát upozorňoval na aktivitu ruských bezpečnostních služeb. FSB se podle něj intenzivně zaměřila na místní aktivisty. Město navíc pod vlivem událostí řada obyvatel opustila.

Historie Chersonu
  • Město nechala založit v roce 1778 carevna Kateřina II. Veliká po rusko-turecké válce, kdy Rusko obsadilo území Krymského chanátu. Za zakladatele města je považován kníže Grigorij Potěmkin.
  • Jméno odkazuje na antickou osadu Chersonésos, která však ležela na Krymu.
  • Za druhé světové války byl Cherson okupován Německem, za války byla zničena zdejší židovská menšina, která tvořila asi čtvrtinu obyvatel města.
  • Od roku 2014, kdy Rusko obsadilo Krym, zde oficiálně sídlí úřad zástupce ukrajinského prezidenta pro krymské záležitosti.