Vyšší platy táhnou lidi do lokální politiky. Starosta průměrné obce si přijde na 46 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Výše potenciálních platů ve volených funkcích hraje nemalou roli ve vstupu kompetentních jednotlivců do komunální politiky v malých obcích a městech. Vyšší platy mají pozitivní vliv i na počet zvolených kandidátů s vysokoškolským magisterským titulem a zvyšují politickou soutěž. Tvrdí to studie vědců z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA).

Pro analýzu autoři Ján Palguta a Filip Pertold využili data z obcí s méně než 1000 obyvateli, což činí 76 procent českých obcí. Do konce minulého roku v nich totiž zastupitelé dostávali skokově rostoucí příplatky za každých 100 obyvatel. Letos byly příplatky založené na tomto principu zrušeny.

Studii vědci založili na informacích Českého statistického úřadu o volbách členů zastupitelstev z let 2002, 2006 a 2010. V součtu jde o údaje o 566 tisících kandidátech a 179 tisících zastupitelích v 6243 obcích. V analýze však autoři nezohledňují obce při limitu 500 obyvatel, neboť se u něj mění minimální velikost zastupitelstva z pěti na sedm členů.

Pro výzkum využili metodu, skrze kterou srovnali charakteristiky zastupitelů a starostů v obcích s počtem obyvatel blízkých limitům, na kterých se ze zákona měnila výše příplatků. Podle výsledků studie počet kandidujících uskupení nespojitě stoupá právě na limitech populace předurčujících vyšší platy zastupitelů. Stejný efekt výzkumníci pozorují pro počet uskupení vyjádřený k počtu míst v zastupitelstvu. "Z našich odhadů vyplývá, že pro přilákání jednoho dodatečného uskupení do voleb je nutno zvýšit platy představitelů samosprávy přibližně o pět procent," vysvětlili autoři.

V obcích se zároveň podle studie v závislosti na limitech mírně zvyšuje podíl vysokoškolsky vzdělaných zastupitelů a podíl zvolených zastupitelů s předešlým manažerským, odborným nebo administrativním zaměstnáním. Naopak efekt platů na věk zastupitelů nebo zastoupení žen vědci nezjistili.

"Při desetiprocentním zvýšení platů lze očekávat nárůst podílu zastupitelů s vysokoškolským magisterským titulem o 1,6 procentních bodů, nepozorujeme jej naopak u držitelů inženýrských titulů. Dále odhadujeme, že desetiprocentní zvýšení platů vede k zvýšení manažerských, odborných a administrativních profesí mezi zvolenými zastupiteli o sedm procentních bodů," uvedli vědci.

Z výzkumu dále vyplývá, že desetiprocentním navýšením platů starostů by vzrostl podíl těch s manažerskými zkušenostmi o 20 procentních bodů na úkor zastoupení podnikatelů, osob samostatně výdělečně činných a dělnických profesí.

Podle studie měli v roce 2017 v České republice starostové uvolnění ze svého občanského povolání v obci s průměrným počtem obyvatel (zhruba 1700) nárok na plat cca. 46 tisíc korun hrubého měsíčně, v obci mediánové velikosti (zhruba 430 obyvatel) na 36 tisíc korun a v obci, kde žije mediánový obyvatel (50 procent obyvatelstva žije v obci s méně než 11 600 obyvateli) na 56 tisíc korun.