Volební kalkulačka pro volby 2022: Koho volit do zastupitelstva a do Senátu

Volby 2022

Volby 2022 Zdroj: Profimedia.cz

Volební kalkulačka 2022: Česko se chystá na komunální a senátní volby
2
Fotogalerie

V září proběhnou v Česku komunální volby a volby do Senátu. Víte už koho volit? Volební kalkulačka vám pomůže s rozhodováním. Zatímco zastupitele si volí celé Česko, v senátních volbách hlasuje tradičně pouze třetina volebních obvodů v republice. Podívejte se, které volební obvody to jsou a jak funguje Senát. Zastupitelé obcí jsou voleni na čtyři roky, senátoři na šest let. Další komunální volby proběhnou v roce 2026, volby do třetiny Senátu za dva roky v roce 2024. E15 vám pro volby 2022 přináší volební kalkulačku ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu.

Volební kalukačky

Volební kalkulačka pro komunální volby

V komunálních volbách se volí zástupci na nejnižší územně samosprávní úrovni. To znamená, že si Češi volí na čtyři roky nové zastupitele na radnicích a magistrátech, a tím pádem i nové starosty. Někdy se jim také říká volby do obecního zastupitelstva. 

Jak volit v komunálních volbách? >>>

Nevíte koho volit v komunálních volbách? Zkuste si naší volební kalkulačku

Volební kalkulačka pro senátní volby

Volby do Senátu České republiky se od roku 1996 konají každé dva roky a vždy se při nich vymění třetina z 81 senátorů. Pro senátní volby je ustanoveno celkem 81 obvodů, v každém z nich se volí jeden senátor. V letošním roce se tedy volby týkají 27 obvodů.

Mandát letos končí mimo jiné i předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, který bude post obhajovat v Jihlavě. Na podzim se tak rozhodne o tom, kdo horní komoru v následujících letech povede.

Jak volit v senátních volbách? >>>

Nevíte koho volit v senátních volbách? Zkuste si naší volební kalkulačku