Nerudová získala dalšího miliardáře. Dar poslal bývalý spolumajitel Škody Transportation

Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová

Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vlastník investiční skupiny BHM a bývalý spolumajitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek je novým velkým sponzorem prezidentské kandidátky Danuše Nerudové. V pátek jí poslal na transparentní účet dva miliony korun.

Danuše Nerudová už utratila podle svého transparentního účtu zhruba 17,7 milionu korun. Dvoumilionový dar od miliardáře Tomáše Krska, který podniká v developmentu, energetice či startupech a je podle žebříčku Magazínu E15 89. nejbohatším Čechem či Slovákem, patří mezi ty významnější. „Paní Danuše Nerudová by byla skvělou proevropskou prezidentkou, proto jsem se rozhodl podpořit ji v její kandidatuře,“ vyjádřil se pro deník E15 Tomáš Krsek.

Pět největších dárců Danuše Nerudové:

DárceČástka v Kč
Moravec Invest (za firmou stojí Martin Moravec, vlastník sítě drogerií Teta)5 000 000
Dalibor Dědek (byznysmen, spolumajitel Jablotron)2 000 000
Pavel Faiereisl (podnikatel v gastronomii)2 000 000
Inexad (firma v Česku provozuje například hračkářství Hamleys)2 000 000
Sekyrová Terzijská (kožní lékařka a manželka developera Luďka Sekyry)1 000 000

Nerudová na podzim uvedla, že bude podobně jako její konkurent Petr Pavel mířit ke čtyřicetimilionovému limitu před prvním kolem prezidentské volby. Někdejší rektorka Mendelovy univerzity začátkem listopadu dostala rovných pět milionů korun od miliardáře a majitele sítě drogerií Teta Martina Moravce. „Večer jsem dostal syna. Zaslouží si vlast s budoucností, kde prezident bude demokrat. Po dvaceti letech zmaru je tu naděje, co slušnost spojuje,“ připsal k poznámce k daru.

Dvěma miliony Nerudové dále přispěl podnikatel v gastronomii Pavel Faiereisl nebo firma Inedax, milion poslal podnikatel Zdeněk Rýzner. Na kampaň Nerudové přispěli třeba i šéf restaurační skupiny Ambiente Tomáš Karpíšek, zakladatelka společnosti Profimed Alexandra Kala nebo exministryně školství Petra Buzková. Sama Nerudová vložila do kampaně téměř milion korun.

VIDEO: Rozhovor s Danuší Nerudovou

Video placeholde
Danuše Nerudová rozhovor • Videohub

Také Petru Pavlovi posílají peníze významní čeští byznysmeni. Patří mezi ně například investoři z Pale Fire Capital Jan Barta a Dušan Šenkypl, kteří stejně jako majitel firmy Eurowag Martin Vohánka přispěli každý po 2,5 milionu korun. Po dvou milionech poslali Pavlovi podnikatel Michal Šlemr, zakladatel Livesportu Martin Hájek, finančník Libor Winkler. Milionem přispěl zakladatel internetového prodejce Mall.cz Ondřej Fryč, půl milionu poslal zase Zbyněk Frolík ze společnosti Linet.

Pět největších dárců Petra Pavla

DárceČástka v Kč
Dalibor Dědek (byznysmen, spolumajitel Jablotron)1 000 000
Michal Šlemr (podnikatel a syn miliardáře Oldřicha Šlemra, má na starosti portfolio investiční společnosti R2G)1 000 000 
Martin Hájek (zakladatel společnosti Livesport)1 000 000
Martin Vohánka (majitel Eurowagu)1 000 000
Jan Barta (investor, partner v Pale Fire Capital)1 000 000

Andrej Babiš žádné sponzory nemá. „Celou prezidentskou kampaň bude platit hnutí ANO, žádní sponzoři zvenku. Zatím jsme rozpočet neschvalovali, ale budeme se držet zákonných limitů,“ řekla k financování Babišovy kampaně místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová. Babiš přitom kampaň vedl již několik měsíců, když objížděl republiku ve svém obytném voze. „Budeme to řešit. Něco bylo zahrnuto do komunální, něco do senátní kampaně. Ale určitě se budou výkonné orgány hnutí zaobírat tím, zda by se něco nezapočetlo do prezidentské kampaně,“ dodala poslankyně.