ODS cílí na podnikatele a učitele, chce zrušit zákaz kouření

Předseda ODS Petr Fiala hovoří na programové konferenci strany 22. dubna v Praze.

Předseda ODS Petr Fiala hovoří na programové konferenci strany 22. dubna v Praze. Zdroj: ČTK

Lídr kandidátky ODS za Středočeský kraj Jan Skopeček na programové konferenci strany 22. dubna v Praze.
Předseda ODS Petr Fiala hovoří na programové konferenci strany 22. dubna v Praze.
Šéf ODS Fiala: Normální lidé platí operátorům příliš, korporáty naopak málo
Expertka ODS pro obranu Jana Černochová hovoří na programové konferenci strany 22. dubna v Praze.
Zleva místopředsedové ODS Alexandra Udženija a Martin Kupka na programové konferenci strany 22. dubna v Praze.
10
Fotogalerie

Strana představila 190 programových návrhů, které budou hlavním tahákem voličů. Máme nejsilnější koaliční potenciál, prohlásil šéf občanských demokratů Petr Fiala. 

Nižší a jednodušší daně, růst výdělků, zrušení plošného zákazu kouření v restauracích, EET a také limitů výdajových paušálů pro živnostníky nebo průměrný plat učitelů alespoň 35 tisíc korun hrubého. To jsou některé z návrhů, které by prosazovala v současnosti opoziční ODS, kdyby se po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny opět dostala k moci. Obsahuje je dokument s názvem Silný program pro silné Česko. Hlavně na něj chce strana, jejíž preference se nyní pohybují kolem devíti procent, lákat voliče.

Podle ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše by daňové změny připravily statní pokladnu o sto miliard ročně, odhady občanských demokratů jsou o třetinu nižší. Analytici míní, že program je koncipován v zásadě rozumně a ekonomice by prospěl. Postrádají však náměty, kde škrtat, aby splnění slibů bylo reálné.

Předseda modrých Petr Fiala má ambici vystřídat současnou vládní sestavu, kterou označil za levicově-populistickou. „ODS má nejsilnější reálný koaliční potenciál ze všech politických stran,“ prohlásil na programové konferenci partaje v Praze.

Fiala varoval, že zemi hrozí pád na politické dno, k němuž podle něj vedou dvě cesty. Je to buď vláda ČSSD a komunistů, nebo jednobarevný kabinet ANO, jehož vedení se netají snahou omezit demokratickou diskuzi. „Jsem rád, že právě předseda strany, která přivedla sebe i tuto zemi na politické dno, nám předpovídá víc než padesát procent,“ reagoval Babiš. Jeho uskupení se s výjimkou EET v řadě témat s ODS shoduje.

Podívejte se, co si myslí šéf ODS Petr Fiala o mobilních operátorech: 

Jedním ze stěžejních taháků Fialovy strany je, aby všichni zaměstnanci platili 15procentní sazbu nikoli ze superhrubé, ale z hrubé mzdy. Čisté příjmy by tak vzrostly o sedm procent. Například lidé s platem 29 tisíc hrubého by si polepšili o téměř 1500 korun čistého měsíčně.

Daň z přidané hodnoty některých služeb a potravin chce ODS snížit z 15 procent na deset, u ostatního zboží z 21 procent na 19. „ODS navrhuje zrušit superhrubou mzdu, kterou sama zavedla, a snížit DPH, kterou předtím výrazně zvýšila. Dělají si z lidí legraci,“ napsal na Twitteru předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka v narážce na kroky bývalé Nečasovy vlády. První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že strana se ze svých chyb už poučila.

Z rezortů by ODS přidala jedno procento státního rozpočtu kultuře a navýšila by výdaje na obranu tak, aby do šesti let dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu požadovaných NATO. V zahraniční politice je pro jasnou prozápadní orientaci, byť má výhrady k EU a odmítá přijetí eura.