TOP 09 chce po volbách změnit surovinovou politiku státu

TOP 09

TOP 09 Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

TOP 09
2
Fotogalerie

Nová vláda bude muset po volbách přepracovat surovinovou politiku státu, uvedla opoziční TOP 09 před dnešní mimořádnou schůzí Sněmovny k těžbě lithia. Vládní KDU-ČSL vyzývá k úpravě horního zákona a zajištění zpracování vytěženého lithia na českém území. Hnutí ANO kritizuje ale uzavřené memorandum mezi ministerstvem průmyslu a společností European Metals Holdings (EMH) a ve Sněmovně bude chtít slyšet od ministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD) vysvětlení záležitosti.

TOP 09 navrhne Sněmovně usnesení, které by vyzývalo příští vládu k přepracování surovinové politiky. Nové zákony by podle strany měly zajistit to, že Česko bude mít dobré výnosy z těžby surovin na svém území, velká část těchto výnosů zůstane v regionech, kde se těží, a bude zajištěna co nejlepší ochrana přírody v postižených oblastech.

KDU-ČSL ve svém návrhu usnesení prosazuje změnu horního zákona, aby se zvýšily výnosy státu z těžby nerostných surovin, včetně lithia, a aby stát zajistil zpracování lithia na českém území. "Suroviny jen těžit a vyvážet, to dělají rozvojové země," řekl šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola. Strana chce zajistit, aby výnosy z lithia mířily do zvláštního fondu, který by posloužil pro financování důchodů, vědy a výzkumu a školství.

ANO žádné usnesení nepřipravuje, chce ale od Havlíčka slyšet vysvětlení, proč ministerstvo průmyslu podepsalo memorandum s EMH. Předseda hnutí Andrej Babiš označil podpis memoranda za skandál a spojil těžební společnost s bývalým vlastníkem hnědouhelné společnosti OKD Zdeňkem Bakalou.

"Je pochopitelné, že všichni politici chtějí ve víru volební kampaně získávat laciné politické body. Je ale zároveň důležité, aby každá politická debata byla založena na faktech. Aby předešel pochybnostem, Zdeněk Bakala kategoricky odmítá, že by se jakkoli podílel na těžbě lithia v České republice. Ve firmě EMH nemá žádný podíl, ani přímo, nebo nepřímo, a není v ní ani žádným jiným způsobem angažován," sdělil ČTK mediální zástupce Bakaly Vladimír Bystrov.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes rovněž řekl, že současná vláda selhala při ochraně hospodářských zájmů Česka. Ministerstva průmyslu a životního prostředí se podle něj pouze dohadují, kdo nese větší vinu za selhání.

Odbornou debatu Kalousek ve Sněmovně nečeká kvůli tomu, že se v pátek budou konat volby. Dosavadní vystupování ČSSD a ANO k problému označil za hysterii.

Bouřlivou debatu ve Sněmovně vzhledem k vrcholící volební kampani čeká i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj by ale téma těžby lithia nemělo být zneužito ve volebním boji, ale měla by se jím vážně zabývat i budoucí Sněmovna.

Více o volbách čtěte zde >>>