Výsledky průzkumů k volbám do europarlamentu se mohou výrazně lišit od skutečnosti

Europarlament

Europarlament Zdroj: Profimedia.cz

Evropský parlament
Volby do Evropského parlamentu 2014
3
Fotogalerie

Volby do Evropského parlamentu se blíží a s tím jsou spojené i předvolební průzkumy. V tuzemsku je provádí hned několik agentur, patří mezi ně Median, Kantar TNS, CVVM a STEM. Zveřejňují také stranické preference nebo sofistikovanější volební modely. Agentury však vzhledem k možnosti ovlivnění voleb musí dodržovat určitá pravidla. Například už tři dny před volbami nemohou zveřejnit žádný předvolební průzkum.

Volby do Evropského parlamentu 2019 v ČR

Evropské volby konající se 24. až 25. května 2019 jsou specifické kvůli své nízké účasti. Minulých evropských voleb se zúčastnilo jen 18,2 procenta oprávněných voličů. Z nedávného průzkumu agentury Kantar dokonce vyplývá, že dvě třetiny lidí ani nevědí, že eurovolby jsou už letos. Kvůli předpokládané nízké účasti je také potřeba brát dosavadní průzkumy s rezervou. U každé strany bude záležet zejména na tom, jak se jí podaří své příznivce přesvědčit k účasti ve volbách.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Podle agentury STEM je nízká účast i důvodem, proč agentury průzkumy provádět nechtějí. Jediný tak zatím zveřejnila agentura CVVM, podle níž je jasným favoritem hnutí ANO a do europarlamentu by se dostalo celkem šest stran. Lidovci, kteří v minulých eurovolbách získali tři křesla, by se podle CVVM do Evropského parlamentu nedostali. Předvolební průzkum do Evropského parlamentu (CVVM)Předvolební průzkum do Evropského parlamentu (CVVM)|E15

Volby do Evropského parlamentu 2019 v EU

Na celoevropské úrovni mají podle odhadu samotného Evropského parlamentu výrazně oslabit dvě hlavní proevropské frakce, a to lidovci a sociální demokraté. Zatímco lidovci si mají udržet alespoň největší počet křesel, sociálním demokratům hrozí, že je na třetí pozici odsunou euroskeptičtí nacionalisté.

Evropští lidovci mají podle prognózy z celkem 705 křesel získat 183, tedy o 34 méně, než mají nyní. Jejich dlouhodobí partneři – sociální demokraté – podle odhadu obsadí 135 křesel, což je pokles dokonce o 51 křesel. S nimi patrně svedou souboj nacionalistické strany, alespoň v případě, že se sjednotí.

Pokud tuto podmínku splní, mohla by jejich frakce mít 154 europoslanců. Čtvrtou nejsilnější frakcí by mohli být liberálové ALDE se 75 europoslanci, pokud se k nim navíc připojí europoslanci za hnutí Republika v pohybu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, mohli by mít o dalších 22 křesel víc.

Jak a kdy volit ve volbách do Evropského parlamentu. Více zde >>>


Volby 2019 komentujeme online: Evropská unie se připravuje na vpád euroskeptiků do Europarlamentu. Více zde >>>