Euroskeptici napříč EU slaví. Vyhráli v Británii, Francii i Dánsku

šéf strany UKIP Nigel Farage

šéf strany UKIP Nigel Farage Zdroj: ctk/AP

Poznávacím znamením letošních eurovoleb je výrazný úspěch euroskeptiků. Například ve Velké Británii slaví historický úspěch protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). V Česku naopak vítězily proevropské strany. Partaje kritické k Bruselu mají jen šest z 21 křesel určených pro české zástupce. Úspěch slaví svobodní, kteří poprvé získali poslanecký mandát. Naopak Strana zelených opět vyšla naprázdo, její šéf Ondřej Liška proto složil funkci.

V České republice vyhrálo volby do Evropského parlamentu hnutí ANO se ziskem 16,13 procenta hlasů. Druhá TOP 09 získala 15,95, třetí ČSSD 14,17 procenta hlasů. Následují KSČM s 10,98, KDU-ČSL s 9,95 a ODS se 7,67 procenta hlasů. Europoslance má i Strana svobodných občanů, která získala 5,24 procenta hlasů.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu (v procentech)Výsledky voleb do Evropského parlamentu (v procentech)|E15

Hlasovat přišlo pouze 18,2 procenta voličů. Účast voličů tak byla nejnižší ze všech dosavadních eurovoleb v Česku. Zároveň jde o historicky vůbec nejnižší volební účast ze všech dosavadních celostátních voleb v Česku. Letos přišlo k urnám v celé Unii méně lidí už jen na Slovensku - pouhých 13,05 procenta oprávněných voličů.

Z hlediska celé Unie přinesly letošní eurovolby velký úspěch nacionalistům, kteří převážně ve starých zemích EU zaznamenali narůst popularity. Vyhráli ve Francii, Dánsku a Velké Británii. Ve Švédsku, Finsku či Rakousku se nacionalisté těšili mnohem větší podpoře než při eurovolbách v roce 2009.

Vítězství ve Francii s 25 procenty hlasů zaznamenala Národní fronta (NF) Marine Le Penové - v europarlamentu budou mít francouzští nacionalisté místo současných tří poslanců 24 zástupců. Na druhém místě skončili konzervativci, vládní socialisté jsou až třetí. Vládní představitelé i média označují výsledek za politické zemětřesení. Prezident François Hollande se dnes kvůli tomu sešel se členy kabinetu.

K podobně nevídanému úspěchu jako NF dospěla i britská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která získala nejméně 24 mandátů. Opoziční labouristé jich mají 20 a vládní konzervativci 19. Zbývá rozdělit tři křesla. Je to poprvé od roku 1910, co celonárodní volby v Británii vyhrál někdo jiný než dvě tradiční formace - labouristé a konzervativci.

SLEDOVALI JSME ONLINE

16:05Sobotka nevidí důvod pro rušení pětiprocentní hranice

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí důvod pro rušení nebo snížení pětiprocentní hranice k zisku mandátu ve volbách. Podle něj má toto kvórum svou logiku a brání roztříštěnosti politické scény. Reagoval tak na skutečnost, že Česká pirátská strana a Strana zelených chtějí tuto hranici napadnout u Ústavního soudu.

„Pokud bychom to kvórum zrušili nebo snížili, tak to povede ještě k mnohem větší roztříštěnosti, mnohem větší rozhádanosti politické scény, politického spektra,“ uvedl premiér. Poukázal na to, že se díky této hranici může vytvářet několik základních politických proudů, které jsou mezi sebou schopny lépe hledat shodu.

15:30Roithová by podle lidovců mohla v komisi řešit ochranu zákazníků

Pokud končící europoslankyně Zuzana Roithová přijme nabídku KDU-ČSL a bude se ucházet o post české eurokomisařky, mohla by odpovídat za portfolia týkající se ochrany spotřebitele či zdravotnictví. Prohlásil to vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zdůraznil ale zároveň, že politička se zatím ještě nerozhodla.

15:13Sobotka: o českém eurokomisaři se ve volbách nerozhodovalo

Ve volbách do Evropského parlamentu se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nerozhodovalo o budoucím českém eurokomisaři. To bude věcí dalších politických jednání, řekl dnes Sobotka. Reagoval tak na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že pokud hnutí ANO vyhraje ve volbách, bude mít oprávněný pocit, že by mělo navrhovat svého komisaře. Ve volbách zvítězilo ANO před TOP 09 a ČSSD, všechny tři strany ale získaly stejný počet mandátů.

14:21Protievropská strana UKIP v Británii slaví historické vítězství

Protievropská a protiimigrační Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) už je jistým vítězem voleb do Evropského parlamentu ve Velké Británie. Ostrovní stát něco takového prakticky nezná, od roku 1910 je to poprvé, co volby vyhrál někdo jiný než dvě tradiční strany. UKIP má podle téměř konečných výsledků 24 křesel a druhé labouristé 20. Zbývá přitom rozdělit poslední tři mandáty. Čtěte celý článek

14:00Politologové: Žádné politické zemětřesení nebude

Domácí politickou scénu nečeká kvůli výsledkům voleb do Evropského parlamentu zemětřesení. Shodli se na tom politologové. Vládní strany podle nich neutržily porážku, rozdíl mezi vítězem voleb ANO a třetí ČSSD není dramatický. Pozoruhodný je ale úspěch Strany svobodných občanů. Pro některé jsou Svobodní nejúspěšnější stranou těchto voleb.

Naopak neúspěch zaznamenala levice, poukazují politologové. Sociální demokracie přišla proti volbám v roce 2009 o tři mandáty, KSČM mandát neztratila, ani nezískala. Čtěte celý článek

13:40Šéf Zelených Ondřej Liška rezignoval

Ondřej Liška se vzdal funkce předsedy strany. Zelení si podle něj 8. června zvolí nové vedení. Liška pozitivně ohodnotil výsledek strany, nicméně neprolomení pětiprocentní hranice považuje za neúspěch, proto z něj vyvodil důsledky.

Liška se také kriticky vyjádřil vůči klauzuli, která zmíněnou hranici stanovuje. Předsednictvo strany se proto rozhodlo podat ústavní stížnost, inspirováni nedávným judikátem německého soudu, na níž hodlá úzce spolupracovat s Českou pirátskou stranou, která stížnost hodlá podat také. Čtěte celý článek

13:17Analytička: Češi mají pocit, že v EU nic nezmění. Proto nepřišli k volbám

Za nízkou účastí v evropských volbách ve středoevropských státech stojí mimo jiné skutečnost, že jejich obyvatelé mají pocit, že v Evropské unii nic nezmění. Uvedla to německá analytička Ulrike Guérotová. Na vině je podle ní i hospodářská dominance Německa na evropské scéně. Čtěte celý článek

12:50AFP: Hollande pokračuje po triumfu nacionalistů v cestě do pekel

Pokračující politický pád velmi neoblíbeného francouzského prezidenta Françoise Hollandea potvrdilo podle agentury AFP vítězství extrémní pravice ve volbách do Evropského parlamentu. Prezident je „více než kdy jindy oslabený, a to jak v Evropě, tak ve svém vlastním táboře“.

12:24Europoslanec Vlasák bude nadále pracovat pro Svaz měst a obcí

Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák(ODS), který v evropských volbách neobhájil funkci europoslance, bude pokračovat z pozice místopředsedy v práci pro Svaz města a obcí. O dalších nabídkách na působení v politice či v soukromém sektoru se chce rozhodnout v červnu.

Oldřich VlasákOldřich Vlasák|CTKOldřich Vlasák

12:00Paroubek: Výsledek nás nezklamal

Lídra kandidátky LEV 21 a někdejšího premiéra Jiřího Paroubka volební výsledek nezklamal. Jak uvedl pro server idnes.cz, očekával ho kolem procenta. Nízký výsledek prý ovlivnily zmanipulované průzkumy a blíže neurčené zájmové skupiny, které prý chtějí bývalému předsedovi ČSSD překazit návrat do politiky. LEV 21 se podle Paroubkových slov chystá do komunálních i senátních voleb.

Za vítěze voleb považuje Paroubek jedině Stranu svobodných občanů. Výsledky ANO a sociální demokracie prý nelze považovat za vítězství. Strašlivou vizitkou tuzemské politiky je prý nízká účast, prohlásil Paroubek.

11:30Šéf zelených Liška se vzdá funkce

Předseda zelených Ondřej Liška k 8. červnu rezignuje. Důvodem je především neúspěch strany v evropských volbách, v nichž získala 3,77 procenta hlasů a zůstala bez mandátu. Svou rezignaci by mohl oznámit dnes na odpolední tiskové konferenci. Čtěte celý článek

10:40Na kolik peněz si přijdou politické strany za hlasy voličů?

Na státní příspěvek ve výši 30 korun za jeden hlas dosáhnou všechny strany a hnutí, které obdržely nejméně jedno procento hlasů. Celkem jich je 11. Celkem stát vyplatí stranám 42,5 milionu korun. Čtěte celý článek

ANO7 335 030,-
TOP 09 / STAN7 252 410,-
ČSSD6 444 000,-
KSČM4 994 340,-
KDU-ČSL4 523 760,-
ODS3 491 670,-
Strana svobodných občanů2 386 200,-
Česká pirátská strana2 175 420,-
Strana zelených1 717 200,-
Úsvit přímé demokracie1 419 180,-
Strana zdravého rozumu741 720,-

A kolik strany investovaly do kampaně? Nejvíce investovala ČSSD, která za kampaň utratila 25 milionů korun. Jeden poslanec Evropského parlamentu ji tak stál více než šest milionů. Vítězné hnutí ANO utratilo za kampaň 18,5 milionu. TOP 09 investovala 10 milionů, stejně investovala i ODS. KSČM utratila osm milionů korun, KDU-ČSL pět milionů.

10:00Slovenské volby: do Bruselu míří řada neúspěšných regionálních politiků

Do Bruselu za Slovensku míří hodně neúspěšných regionálních politiků. Třeba neúspěšná kandidátka na župana Bratislavského kraje Monika Flašíková Beňová, nebo Vladimír Maňka, kterého v Banské Bystrici porazil pravicový extrémista Marián Kotleba.

09:45Českým europoslancům klesá věk, zastoupení žen je vyšší

Srovnání údajů o věku a zastoupení žen mezi poslanci zvolenými za ČR do Evropského parlamentu:
Rok volebPrůměrný věkNejstarší poslanecNejmladší poslanecZastoupení žen (v procentech)
200449 letRichard Falbr (ČSSD; 63 let)Tomáš Zatloukal (SNK-ED; 34 let)21 (5 žen z 24 poslanců)
200950 letRichard Falbr (ČSSD; 68 let)Andrea Češková (ODS; 37 let)18 (4 ženy z 22 poslanců)
201447 letJaromír Štětina (TOP 09; 71 let)Kateřina Konečná (KSČM; 33 let24 (5 žen z 21 poslanců)

09:17Jaká byla volební účast v zemích EU?

09:04Itálie má téměř sečteno. Matteo Renzi ovládl celou zemi

Ze všech zemí EU jako poslední zavřela volební místnosti Itálie. Sečteny jsou téměř všechny hlasy. Je jisté, že premiér Matteo Renzi se svou Demokratickou stranou míří k absolutnímu vítězství. Italové zřejmě na jeho reformy slyší. Renzi totiž vyhrál v každém regionu Itálie, což se nikomu nepodařilo od 50. let. Podle televize RAI získali demokraté kolem 41,2 procenta hlasů.

08:40Nejnižší účast? Ústecký kraj

Nejmenší volební účast hlásí Ústecký kraj. Volby zde přilákaly pouze 13,81 procenta voličů. Na druhém místě se umístil Karlovarský kraj s účastí ve výši 14,03 procenta. Třetí je Moravskoslezský kraj s patnáctiprocentní účastí. Nejvyšší účast byla v Praze - 25,82 procenta.

V Ústeckém kraji s přehledem vyhrálo hnutí ANO.

08:30Šéf sudetských Němců Posselt v Bruselu končí. Po dvaceti letech

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt neobhájil svůj mandát v Evropském parlamentu. Posseltovi uškodil volební propad bavorské Křesťanskosociální unie - ztratila proti minulým volbám šestinu voličů. Politik, který je dobře známý i české veřejnosti, opouští Evropský parlament po dvaceti letech.

08:15Vnitropolitická situace se po eurovolbách nezmění, shodli se lídři koaličních stran

Žádné zemětřesení se ve vládní koalici neodehraje. Shodli se na tom lídři všech koaličních stran. „Máme koaliční smlouvu a dohodnutý vládní program,“ prohlásil premiér Sobotka podle Českého rozhlasu. „Pevně věřím, že koalice bude fungovat celé volební období,“ dodal předseda vlády. Obdobně se vyjádřili i předseda ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

07:50ANO bude trvat na svém eurokomisaři

Hnutí ANO bude trvat na svém kandidátovi na eurokomisaře, kterým je lídr kandidátky Pavel Telička. ANO obhájilo svou pozici na české politické scéně, shodli se Telička a předseda hnutí Andrej Babiš.

Vítěz voleb by měl mít právo jmenovat eurokomisaře, prohlásil v této souvislosti prezident Miloš Zeman.

Pavel TeličkaPavel Telička|Anna Vackova, E15Lídr kandidátky ANO v eurovolbách Pavel Telička

07:10V Polsku těsně vedou konzervativci z Právo a spravedlnost

V Polsku po sečtení více než 90 procent hlasů těsně vedli opoziční konzervativci ze strany Právo a spravedlnost (PiS), v přepočtu na mandáty však měli stejně jako vládní Občanská platforma (PO) 19 křesel.

06:55Fico s necelou čtvrtinou hlasů nepřesvědčivě vyhrál

Na Slovensku vládní socialisté premiéra Roberta Fica zaznamenali s asi 24 procenty nepřesvědčivé vítězství, neboť průzkumy očekávaly až 38 procent hlasů. Ficova strana bude mít šest místo dosavadních sedmi poslanců.

Slovenský premiér Robert FicoSlovenský premiér Robert Fico|CTK - Michal Dolezal

06:37Lídři ANO: Hnutí potvrdilo svoji pozici na české politické scéně

Volby podle lídra vítězného ANO Pavla Teličky potvrdily postavení hnutí na české politické scéně. Podle předsedy Andreje Babiše obhájilo svou pozici. ANO vzhledem k výsledkům voleb trvá i nadále na svém kandidátovi na eurokomisaře, kterým je Telička, prohlásil Babiš . Podle Babiše by měla sociální demokracie uznat, že Telička je lepší kandidát. ČSSD by na místě eurokomisaře ráda viděla exministra financí Pavla Mertlíka.

06:20V eurovolbách uspěli nacionalisté, hlasování se zúčastnilo 43,09 procenta voličů

Volby do Evropského parlamentu přinesly velký úspěch nacionalistům, kteří převážně ve starých unijních zemích zaznamenali narůst popularity. Podle průběžných výsledků vyhráli volby ve Francii a Dánsku, protievropská strana UKIP směřuje k výhře v Británii. Ve Švédsku, Finsku či Rakousku se nacionalisté těšili mnohem větší podpoře než při eurovolbách v roce 2009. V Německu, Španělsku či Rakousku vyhrály tradiční strany, jejich výsledek ale poznamenal nárůst obliby euroskeptických stran. Hlasování se zúčastnilo 43,09 procenta, tedy o něco více, než při eurovolbách v roce 2009.

05:48Tradiční španělské strany ztratily, v Portugalsku uspěla opoziční levice

Tradiční španělské strany zaznamenaly v eurovolbách citelný ústup a na jejich úkor posílily nově vzniklé malé formace. Lidovci a socialisté jim oproti minulým volbám přenechali 17 svých křesel. Zatímco vedení socialistů označilo volby za porážku, lidovci sebekritikou šetřili a namísto toho zdůraznili úspěch lidovecké frakce v Evropském parlamentu. V Portugalsku utrpěla porážku středopravá vládní koalice sociálních demokratů a lidovců. Vítězem voleb se stala opoziční Socialistická strana (PS), kterou volilo 31,5 procenta lidí.

05:43Volby v Maďarsku vyhrál vládní Fidesz, uspěl radikální Jobbik

V Maďarsku přesvědčivě vyhrál vládní Maďarský občanský svaz (Fidesz) v koalici s Křesťanskodemokratickou lidovou stranou (KDNP) se ziskem 51,49 procenta hlasů. Koalice pod vedením premiéra Viktora Orbána tak podle agentury MTI získala 12 z celkového počtu 21 europoslanců. Na druhém místě skončilo radikální Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) se ziskem 14,68 procenta, což pro stranu znamená zisk tří křesel v EP.

05:40V Německu vyhrály vládní strany, jedno křeslo získá NDP

V Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové před svým koaličním partnerem, sociální demokracií (SPD). Výsledky zveřejněné tamním centrálním volebním úřadem tak potvrdily předchozí odhady. Podle volebního modelu televize ARD vyšle do Evropského parlamentu jednoho zástupce také krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD).

05:35Ve Finsku, Švédsku a Dánsku zaznamenali velký úspěch nacionalisté

Ve Finsku a Švédsku vyhrály volby do Evropského parlamentu tradiční vládní strany, značný úspěch ale zaznamenala krajní pravice. Švédští nacionalisté podle takřka konečných výsledků získali téměř deset procent hlasů a vůbec poprvé usednou v europarlamentu. Finští populisté budou mít dva europoslance místo dosavadního jednoho. V Dánsku s 26,6 procentem hlasů vyhrála krajně pravicová Dánská lidová strana (DF), která bude mít ze 13 europoslanců vyčleněných pro tuto zemi čtyři křesla.

05:30ČSÚ: V Řikoníně na Brněnsku nikdo v eurovolbách nehlasoval

Nejjednodušší práci se sčítáním hlasovacích lístků měli v letošních evropských volbách volební komisaři v Řikoníně na Brněnsku. Žádný z 28 místních voličů totiž hlasovat nepřišel. Volební účast v této obci - jediné v Česku - byla nulová. Naopak nejaktivnější opět byli lidé v Čilé na Rokycansku, i když na rozdíl od loňských sněmovních voleb nezopakovali stoprocentní účast. Tentokrát dosáhla 82,35 procenta, ze sedmnácti voličů tři k urnám nedorazili.

05:15Protievropská UKIP míří v Británii k historickému vítězství

Protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) podle předběžných výsledků směřuje k historickému vítězství. Ze zatím 64 vyhlášených vítězů získala UKIP 23 křesel, vládní konzervativci a opoziční labouristé shodně po 18 mandátech. Sečíst zbývá devět volebních obvodů; Británie má v Evropském parlamentu 73 poslanců. Politici UKIP dokonce hovoří o „volebním zemětřesení“ v Británii, viz tweet lídra strany Nigela Farage.

05:10Sobotka: Porazila nás nízká volební účast

Zisk čtyř mandátů pro ČSSD v eurovolbách je podle premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky realistickým výsledkem za nízké volební účasti. Právě ta podle něj stranu „porazila“. Zároveň Sobotka ocenil umístění trojice proevropských stran na prvních místech. Výsledek hlasování podle něj pomůže Česku při jednáních s Evropskou unií. Čtěte celý článek.

02:30Barroso: Volby ovlivnila krize

Výsledky nynějších voleb do Evropského parlamentu je třeba vnímat s vědomím, že volby se konaly krátce po největší finanční, hospodářské a v důsledku také sociální krizi v posledních desetiletích. V reakci na předběžné výsledky voleb to uvedl nynější předseda Evropské komise José Barroso. V novém Evropském parlamentu podle něj bude možné vytvořit solidní a práceschopnou většinu. „Na starosti těch, kdo volili protestně nebo nepřišli volit vůbec, bude nejlepší odpovědí rozhodná politická akce, která přinese růst a pracovní místa,“ míní.

02:27Zelení následují piráty

Po pirátech připravují ústavní stížnost na volební klauzuli i Strana zelených. „Nesestavuje se žádná vláda, takže je nesmysl omezovat rozdělení mandátů,“ uvedl předseda strany Ondřej Liška. Ten zároveň připustil, že kvůli volebnímu neúspěchu uvažuje o rezignaci na stranickou funkci.

Čtěte více

02:17TOP 09: Překonali jsme cíl, chtěli jsme tři křesla

Výsledek TOP 09 v eurovolbách pokládá vedení strany za velký úspěch. K němu podle předsedy Karla Schwarzenberga i místopředsedy Miroslava Kalouska dopomohla nízká volební účast. „Nízká volební účast vylepšila výsledek TOP 09. Vedle skalních příznivců stran a hnutí šli k volbám ti inteligentní, kteří věděli, o co jde, a mezi těmi inteligentními má TOP 09 vždycky víc příznivců než v běžném vzorku populace,“ řekl Kalousek. Cílem podle něj bylo získat tři křesla. „Vždycky jsem říkal, že čtyři křesla bychom pokládali za absolutní úspěch. Jsem šťastný, že jsme ho dosáhli,“ dodal.

02:07V Rakousku slaví návrat Svobodní

Hlasování v Rakousku vyhrála Rakouská lidová strana (ÖVP) s 27,3 procentem hlasů, což by znamenalo ztrátu 2,7 procentního bodu oproti eurovolbám před pěti lety. Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna získala 24,2 procenta hlasů, což odpovídá výsledku z roku 2009.

Volby však byly jednoznačným úspěchem pro nacionalisty ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kteří získali zhruba 20,5 procenta hlasů. To oproti předchozímu výsledku znamená nárůst o 7,8 procentního bodu.

01:32UKIP jde v Británii za volebním vítězstvím

První výsledky eurovoleb v Británii ukazují na velké zisky protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Ze zatím 15 vyhlášených vítězů, získala UKIP šest křesel, vládní konzervativci pět a opoziční labouristé čtyři. Británie má v Evropském parlamentu 73 poslanců.

01:12Největší evropské strany přišly o desítky poslanců. Radikálové posílili

Nejsilnější frakcí v novém Evropském parlamentu bude Evropská lidová strana (EPP) sdružující středopravá uskupení, v 751členném zákonodárném sboru bude mít podle dílčích výsledků 212 poslanců. Druhou nejsilnější formací bude sociálnědemokratická Skupina progresivní levice a demokratů (S&D), která se bude moci opřít o 185 mandátů.

Počet křesel v Evropském parlamentuPočet křesel v Evropském parlamentu|E15

Čtěte více

00:34Lídři ANO: Hnutí potvrdilo svoji pozici na české politické scéně

Volby podle lídra vítězného ANO Pavla Teličky potvrdily postavení hnutí na české politické scéně. Podle předsedy Andreje Babiše obhájilo svou pozici. ANO vzhledem k výsledkům voleb trvá i nadále na svém kandidátovi na eurokomisaře, kterým je Telička, řekl Babiš. Před vyhlášením výsledků připouštěl, že pokud by zvítězila TOP 09, nebránil by se nominaci lídra TOP 09 Luďka Niedermayera.

Podle Babiše by měla sociální demokracie uznat, že Telička je lepší kandidát. ČSSD by na místě eurokomisaře ráda viděla exministra financí Pavla Mertlíka. Babiš se domnívá, že nejlepší by bylo, kdyby se kandidáti na eurokomisaře utkali ve veřejné debatě, kde by předvedli mimo jiné své jazykové znalosti.

Podle Teličky zisk pátého mandátu ANO unikl tím, že se do Evropského parlamentu dostali Svobodní, kteří jsou zatím neparlamentní stranou. Vliv podle Teličky měla i nízká účast, kdy v Česku k volbám přišlo jen 18,2 procenta lidí. Telička řekl, že je ze zisku čtyř mandátů „lehce posmutnělý“, ale i tak výsledek považuje za úspěch. „Je to pro mě závazek, těším se na to,“ řekl novinářům.

00:19Juncker, nominovaný EPP, je připraven vést Evropskou komisi

Někdejší lucemburský premiér Jean-Claude Juncker potvrdil, že má zájem vést příští Evropskou komisi. Do funkce jej prosazuje Evropská lidová strana (EPP), která sdružuje středopravé strany a podle odhadů vyhrála nynější volby do Evropského parlamentu. Juncker zdůraznil, že většinu v novém europarlamentu budou tvořit proevropské strany. O hlasy euroskeptiků a nacionalistů se prý ucházet nebude, stojí naopak o podporu „sil pokroku a demokracie“.

Čtěte více

Jean-Claude Juncker u voleb do Evropského parlamentuJean-Claude Juncker u voleb do Evropského parlamentu|profimedia.czJean-Claude Juncker u voleb do Evropského parlamentu

00:03Pospíšil (za TOP 09) přeskočil preferenčními hlasy Niedermayera

Nejvíce preferenčních hlasů získal z nových europoslanců exministr Jiří Pospíšil (za TOP 09), a to 77 724. Přeskočil lídra kandidátky, bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera.

Přednostní hlasy pomohly ke křeslu europoslance také senátorovi Jaromíru Štětinovi (za TOP 09). Kandidoval z pátého místa a díky téměř 19 tisíc kroužkům u svého jména na hlasovacích lístcích přeskočil profesora Bořivoje Šarapatku.

Podobně se místo v Evropském parlamentu podařilo obhájit Miloslavu Ransdorfovi (KSČM). Kandidoval ze čtvrtého místa a 14 384 preferenčních hlasů ho vyneslo na druhou příčku před jeho dva kolegy z Evropského parlamentu. Jaromíra Kohlíčka tím navíc odsunul mezi náhradníky.

Nejméně přednostních hlasů získal z nově zvolených europoslanců Miroslav Poche (ČSSD), a to pouze 3692.

Volební štáb ČSSD - zleva místopředseda strany Milan Chovanec, předseda Bohuslav Sobotka a volební lídr strany Jan KellerVolební štáb ČSSD - zleva místopředseda strany Milan Chovanec, předseda Bohuslav Sobotka a volební lídr strany Jan Keller|ctk

23:45Lídři ANO: Hnutí potvrdilo svoji pozici na české politické scéně

Volby podle lídra vítězného ANO Pavla Teličky potvrdily postavení hnutí na české politické scéně. Podle předsedy Andreje Babiše obhájilo svou pozici. ANO vzhledem k výsledkům voleb trvá i nadále na svém kandidátovi na eurokomisaře, kterým je Telička, řekl Babiš. Před vyhlášením výsledků připouštěl, že pokud by zvítězila TOP 09, nebránil by se nominaci lídra TOP 09 Luďka Niedermayera.

Babiš uvedl, že hnutí mělo větší potenciál. Řekl, že je přístupem některých svých kolegů ke kampani zklamán. Podle něj nepřikládali těmto volbám velký vliv a soustředili se spíše na podzimní komunální volby. Podle Teličky zisk pátého mandátu unikl tím, že se do Evropského parlamentu dostali Svobodní, kteří jsou zatím neparlamentní stranou.

23:41Piráti hodlají napadnout výsledek eurovoleb u Ústavního soudu

Česká pirátská strana hodlá napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Chce zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. ČTK to řekl Mikuláš Ferjenčík z mediálního odboru Pirátů. Strana ve volbách získala 4,78 procenta hlasů.

Čtěte více

23:30Koalice by při přepočtu eurovoleb na sněmovní uhájila většinu

Hnutí ANO by při přepočtu výsledku evropských voleb na sněmovní, který provedla ČTK, získalo 43 poslanců, stejně jako TOP 09. ČSSD by měla 37 poslanců, KSČM 26, KDU-ČSL 24, ODS 19 a Svobodní osm poslanců. Vládní strany by přes úbytek poslanců pro ANO a ČSSD uhájily ve Sněmovně většinu. K letošním evropským volbám ale přišlo tříkrát méně lidí než k loňským sněmovním.

23:22Eurovolby na Slovensku vyhrál Smer-SD, strana ale přišla o jeden mandát

Evropské volby na Slovensku vyhráli sociální demokraté (Smer-SD) premiéra Roberta Fica, strana ale v Evropském parlamentu ztratí jeden z dosavadních pěti mandátů. Dalších šest křesel z celkového počtu 13 slovenských europoslanců si rozdělí čtyři politická uskupení, která jsou členy konzervativní Evropské lidové strany. Účast v zemi byla rekordně nízká, dosáhla jen 13,05 procenta.

23:12V Česku hlasovala jen pětina voličů

V České republice volilo podle dat ČSÚ pouze 18,2 procenta voličů. To je výrazný propad oproti předcházejícím evropským volbám, kdy v roce 2009 byla účast 28,22 procenta a v roce 2004 28,32 procenta oprávněných voličů.

22:12V Polsku těstě vyhrála premiérova strana

Volby v Polsku těsně vyhrála Občanská platforma (PO) premiéra Donalda Tuska před opozičními konzervativci ze strany Práva a spravedlnost (PiS). Obě strany podle všeho budou mít 19 poslaneckých křesel z celkových 51 mandátů, které jsou pro Polsko vyčleněny. PO získala zřejmě 32,8 procenta hlasů, zatímco PiS o jeden procentní bod méně. Na třetím místě skončil Svaz demokratické levice s 9,6 procentem hlasů, což uskupení vynese pět europoslaneckých míst.

22:05Zájem voličů se prakticky nezměnil

Voleb do Evropského parlamentu se zúčastnilo zřejmě 43,11 procenta voličů, plyne z prvního celoevropského odhadu, který zveřejnil Evropský parlament. Pokud se uvedené číslo potvrdí, zájem voličů o europarlament se od roku 2009 prakticky nezměnil, tehdy byla účast 43 procent. Odhady z některých členských zemí osmadvacítky dnes uváděly výrazně nižší účast.

21:41Le Penová žádá rozpuštění francouzského parlamentu

Představitelé francouzské vlády mluví o předběžných výsledcích voleb, které podle všeho vyhrála Národní fronta, jako o „politickém zemětřesení“. Šéfka nacionalistické strany Marine Le Penová po zveřejnění odhadů vyzvala k rozpuštění francouzského Národního shromáždění.

20:37Francouzi dali přednost Le Penové

Nacionalistická Národní fronta (NF) Marine Le Penové ve Francii zřejmě vyhrála dnešní volby do Evropského parlamentu. Průzkumy u volebních místností, které zveřejnila francouzská média, jí přisuzují mezi 25 a 26 procenty. Druhé místo v nich obsadil konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) přibližně s 20 procenty, vládní socialisté (PS) mají asi o pět procent méně a jsou až třetí.

20:27V Belgii uspěli vlámští separatisté

Nová vlámská aliance (NV-A) potvrzuje v dnešních belgických parlamentních volbách své postavení nejsilnější politické síly v zemi. Po sečtení přibližně poloviny okrsků NV-A, která si přeje větší rozdělení Belgie na vlámskou a frankofonní část, vedla s přibližně 29 procenty hlasů. Sčítání ve Valonsku, tradičně podporujícím socialisty nynějšího premiéra Elia di Rupa, je ale pozadu. Belgičané spolu s hlasováním v eurovolbách dnes volí také svůj federální parlament i regionální zákonodárné sbory.

20:16Praví Finové zřejmě posílí

Ve Finsku sice zřejmě s 22,7 procenta vyhrála Národní koaliční strana (KOK), velké vítězství ale asi oslaví i nacionalistická formace Praví Finové. Ti doposud měli v europarlamentu jednoho zástupce, nyní z 13 křesel vyčleněných pro Finsko zaujmou zřejmě dvě. Informovala o tom finská televize YLE.

20:03V Řecku uspěli radikálové zleva i zprava

Nejsilnější politickou stranou v Řecku po dnešních volbách do Evropského parlamentu je podle odhadů opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA), získat by mohla až 30 procent hlasů. Na druhém místě skončila vládní Nová demokracie (ND) a na třetím krajně pravicový Zlatý úsvit. Do europarlamentu se podle všeho dostalo i Panhelénské socialistické hnutí (Pasok), které je koaličním partnerem ND.

Koalice radikální levice získala prvních odhadů 26 až 30 procent hlasů, zatímco vládní ND 23 až 27 procent. Extremistickým nacionalistům ze Zlatého úsvitu dali voliči osm až deset procent hlasů. Pasok zřejmě získal sedm až devět procent odevzdaných hlasovacích lístků.

19:55Volby v Německu zřejmě vyhrála CDU/CSU

Volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové s 36 procenty hlasů, na druhém místě skončila koaliční sociální demokracie (SPD) s 27,5 procenta hlasů. Na třetím místě v nejlidnatější zemi Evropské unie skončili Zelení s 11 procenty, postkomunistická Levice získala osm procent. Euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD) získala 6,5 procenta hlasů. Ukazují to odhady výsledků, které po uzavření volebních místností zveřejnila televize ARD. Volební účast dosáhla 48 procent.

Konzervativci proti předchozím volbám ztratili 1,8 procentního bodu a téměř celý tento propad jde podle odhadů na vrub bavorské Křesťanskosociálnní unii (CSU). Naopak SPD získala o sedm procentních bodů více než v roce 2009. Podle analytiků k tomu velkou měrou přispěl volební lídr Martin Schulz, který je kandidátem všech evropských socialistických stran na předsedu Evropské komise.