Havlíček superministrem až na věky. ANO chce sloučit jeho rezorty do jednoho

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministr dopravy a průmyslu a  obchodu Karel Havlíček kandiduje za ANO ve Středočeském kraji.
2
Fotogalerie

Období před volbami pravidelně nahrává debatě, zda by se neměla změnit skladba ministerstev. Velké plány v této oblasti mají Piráti, ČSSD i vládnoucí ANO. Hnutí premiéra Andreje Babiše opustilo myšlenku zrušení nebo sloučení ministerstva pro místní rozvoj, které pod velením Kláry Dostálové prosadilo stavební zákon, a chce se zaměřit na rezorty, jež vede Karel Havlíček.

„Sloučíme ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu  v ministerstvo hospodářství,“ slibuje v nově zveřejněném programu ANO, za které Havlíček kandiduje ve Středočeském kraji.

Nápad na sloučení těchto rezortů není nový, naposledy o něm Babiš hovořil na začátku loňského roku, kdy předával Havlíčkovi ministerstvo dopravy. Tehdy jej musel po skandálu s portálem na prodej dálničních známek opustit Vladimír Kremlík.

Trvalé sloučení rezortů by si vyžádalo významnou změnu legislativy. Podle ekonomů by se na úřednících pravděpodobně neušetřilo, nicméně by se zkrátil čas připomínkovacích řízení a výhodná by mohla být spolupráce na klimatických plánech.

„Průmysl, energetika i doprava patří ke klíčovým emitentům oxidu uhličitého a společný, provázaný postup při dekarbonizaci ekonomiky může být nejúčinnější právě zpod jedné střechy,“ domnívá se hlavní ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

Babiš loni také hovořil o tom, že by se k dopravě a průmyslu mělo připojit ministerstvo pro místní rozvoj. To má řadu rozdílných kompetencí od regionů, dotací a veřejných zakázek přes stavebnictví a cestovní ruch až po pohřebnictví.

Šéfka rezortu Dostálová byla k nápadu spíše zdrženlivá. „Vím, že hnutí ANO dlouhodobě prosazuje centralizaci státní správy kvůli úsporám veřejných prostředků. Ke sloučení rezortů by bylo nutné změnit kompetenční zákon a mnoho další legislativy,“ upozornila. V novém programu se o sloučení rezortu pro místní rozvoj s dalšími nehovoří, naopak je mu přikládána velká agenda státní výstavby bydlení.

Babiš naopak neopustil myšlenku přestěhování části úředníků z ministerstev do administrativního komplexu v pražských Letňanech. Aktuálně o tom jedná se zástupci Prahy, kteří za pozemky požadují po státu dostavbu vnitřního okruhu. „Uspoříme tak nájemné i vysoké výdaje na provoz a údržbu administrativních budov a stejně tak vysoké investice do stávajících energeticky náročných budov,“ píše ANO v programu.

Konkurenční politické bloky také přemýšlejí nad změnou uspořádání vládních rezortů. Piráti a STAN přicházejí s plánem sloučit všechny digitální agendy pod nové ministerstvo veřejné správy, nevylučují ani částečné obnovení rezortu informatiky.

„Ministerstvo veřejné správy by řídilo digitální transformaci a soustředilo pod sebe další související procesy ostatních rezortů,“ řekl místopředseda Pirátů zodpovědný za informatiku Ondřej Profant s tím, že ministerstvu vnitra by odebral celou oblast elektronizace veřejné správy.

Dvojblok by zároveň zrušil ministerstvo pro místní rozvoj. „Toto ministerstvo obhospodařuje agendy regionů, které jsou stále emancipovanější a samostatnější,“ uvedl Profant. Zrušení tohoto rezortu v minulosti navrhovaly také ODS a TOP 09, které chtěly agendu rozdělit mezi ministerstva zemědělství, vnitra, financí a práce a sociálních věcí. Vzhledem k rozdělování dotací se také mluvilo tom, že by se rezort změnil na ministerstvo pro veřejné investování.

Současný premiér ještě před pandemií hovořil o sloučení ministerstva zdravotnictví a rezortu práce. Pravidelně se objevuje nápad na spojení rezortů zemědělství a životního prostředí.

Sociální demokraté chtějí podle svého programu přesunout část kompetencí mezi jednotlivé rezorty. Například agenda cestovního ruchu by se podle nich měla přestěhovat z místního rozvoje na ministerstvo kultury. Zahraniční obchod by se měl z ministerstva zahraničí přesunout na rezort průmyslu a obchodu. Ochranu spotřebitele by zase mělo nově zastřešovat ministerstvo spravedlnosti.

Rezort Dostálové by se měl podle ČSSD jmenovat ministerstvo pro místní rozvoj a bydlení. A oranžoví by také rádi vytvořili zcela nové ministerstvo pohybu a sportu, kde by se rozpustily kompetence současné Národní sportovní agentury.