Americké volby a Blízký východ: Palestina se obává Trumpova vítězství, Izrael mu drží palce

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má s americkým prezidentem nadstandardně dobré vztahy. Trumpovo setrvání v Bílém domě by jistě uvítal.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má s americkým prezidentem nadstandardně dobré vztahy. Trumpovo setrvání v Bílém domě by jistě uvítal. Zdroj: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má s americkým prezidentem nadstandardně dobré vztahy. Trumpovo setrvání v Bílém domě by jistě uvítal.
Spojené arabské emiráty letos s podporou USA navázaly diplomatické vztahy s Izraelci. Poprvé od roku 1972.
Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden také podporuje Izrael. Premiéra Netanjahua ale považuje za „příliš pravicového“.
Íránci si stále připomínají generála Sulejmáního, kterého v lednu 2020 zabil americký dron. Írán patří k úhlavním nepřátelům Izraele.
Palestinci se obávají znovuzvolení Donalda Trumpa .
7
Fotogalerie

Kdyby o novém prezidentovi Spojených států rozhodovali Izraelci, byly by volby zbytečné. Na základě říjnového průzkumu izraelské televize i24 News si 63 procent tamních obyvatel přeje znovuzvolení Donalda Trumpa. Pro Joea Bidena by hlasovalo méně než 19 procent voličů. Naopak Palestinci se Trumpova druhého mandátu silně obávají, další čtyři roky s republikánským prezidentem by pro ně mohly mít nebezpečné následky.

Výsledek prezidentských voleb bude mít pochopitelně zásadní dopad také na americké spojence a nepřátele. Mezi národy, které budou vyhlížet nového šéfa USA s největším zájmem, jistě patří Izraelci a Palestinci. Snad žádný předchozí prezident totiž nezasahoval do jejich letitého konfliktu tak výrazně a jednostranně jako Trump. 

Stačí se podívat na twitterový účet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Na úvodní fotografii si s Trumpem v Oválné pracovně upřeně hledí do očí. „Jste nejlepším přítelem, jakého kdy Izrael měl v Bílém domě,“ řekl premiér Trumpovi při jejich letošním setkání ve Washingtonu.

Není tajemstvím, že Netanjahu vůbec nevycházel s předchozím prezidentem Barackem Obamou a příliš sympatií nechová ani k nynějšímu demokratickému kandidátu Bidenovi. A není se čemu divit. Pokud Trump zůstane v Bílém domě, Izrael z toho bude těžit. Opak platí pro palestinské Araby.

Trumpova vláda například předloni zastavila podporu 200 milionů dolarů, zhruba 4,6 miliardy korun, určenou převážně na humanitární pomoc palestinským uprchlíkům. Prezidentův kabinet také uznal rozdělený Jeruzalém za hlavní město Izraele a přivíral oči nad výstavbou židovských osad na územích nárokovaných Palestinou. V lednu 2020 Trump představil mírový plán pro Blízký východ, který jde v podstatě ve všech aspektech na ruku Izraelcům. A tím výčet ani zdaleka nekončí.

Izrael pod dohledem Trumpovy administrativy po mnoha letech navázal v srpnu, respektive v září diplomatické vztahy se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem, což Palestinci vnímají jako faktickou legalizaci izraelské okupace. „Cítíme se zrazeni,“ uvedl tehdy palestinský politik Saíb Irikát. 

Spojené státy rovněž za Trumpa rozšířily ekonomické sankce vůči jednomu z úhlavních izraelských nepřátel Íránu a spáchaly úspěšný atentát na předního íránského generála Kásima Sulejmáního. Dá se předpokládat, že pokud republikánský kandidát opět vyhraje, bude ve své proizraelské politice na Blízkém východě pokračovat. 

„Trump je extrémně nebezpečný pro celý svět, a zejména pro Palestinu a její boj za práva a svobodu,“ myslí si Salem Barahmeh, výkonný ředitel Palestinského diplomatického institutu v Rámalláhu. Zároveň si však nedělá iluze, že se situace v případě Bidenova vítězství zásadně změní k lepšímu. 

Trump podle Barahmeha pouze vyostřil dlouhodobý americký postoj k izraelsko-palestinskému konfliktu. „S Bidenem se vrátíme zpátky do normálního stavu. Nicméně tento stav nikdy nebyl dobrý pro Palestinu ani pro Palestince,“ shrnuje Barahmeh.