Haleyová v republikánských primárkách poprvé zvítězila. Trumpa porazila ve Washingtonu

Nikki Haleyová

Nikki Haleyová Zdroj: ČTK / AP / Steven Senne

Bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová v republikánských primárkách poprvé zvítězila, když exprezidenta Donalda Trumpa v neděli porazila v americkém hlavním městě Washingtonu. Informují o tom dnes zahraniční agentury, podle nichž jde ale hlavně o úspěch symbolický, protože Trump nadále nominačnímu procesu dominuje.

Dvaapadesátiletá politička Trumpa porazila v poměru 62,9 procenta ku 33,2 procenta a získala všech 19 zdejších delegátů. „Není překvapivé, že republikáni, kteří mají nejblíže k nefunkčnímu Washingtonu, odmítají Donalda Trumpa a všechen jeho chaos,“ uvedla v prohlášení kampaň Haleyové, která se stala první ženou, jež kdy zvítězila v některém z republikánských nominačních hlasování.

Trumpova kampaň v reakci sarkasticky blahopřála Haleyové ke jmenování „královnou bažiny lobbisty a insidery z Washingtonu, kteří chtějí chránit nefunkční status quo“.

Washington je převážně demokratické město, registrovaných republikánů je v něm mezi zhruba 700.000 obyvateli jen kolem 23.000 a značná část z nich je umírněná. Trump zde v primárkách prohrál i v roce 2016.

I přes nynější úspěch považují agentury šance Haleyové získat republikánskou nominaci na prezidenta za mizivé. Trump ji v předchozích osmi nominačních hlasováních jasně porazil a očekává se, že vyhraje i prakticky ve všech dalších amerických státech.

K nominaci je potřeba získat 1215 delegátů. Trump jich teď podle serveru NBC News má 247, Haleyová 43.

Pokud se předpoklady potvrdí, střetne se sedmasedmdesátiletý politik v listopadových volbách s demokratickým prezidentem Joem Bidenem. Trumpa zatím průzkumy veřejného mínění vidí jako mírného favorita takovéhoto klání.