Británie krotí dluhopisy

libra

libra Zdroj: profimedia.cz

V nadcházejícím fiskálním roce plánuje britské ministerstvo financí získat prodejem dluhopisů o 8,4 procenta méně prostředků než v právě končícím období. Za nižší potřebou financovat ostrovní ekonomiku prodejem bondů na trzích jsou zisky centrální banky z programu kvantitativního uvolňování.

Úřad správy britského dluhu, který vede bývalý manažer Deutsche Bank Robert Stheeman, plánuje během dvanácti měsíců od začátku dubna získat prodejem vládních dluhopisů s delší dobou splatnosti 151 miliard liber, 11,9 miliardy liber má pak přinést prodej obligací s kratší dobou splatnosti.

Objem plánovaného prodeje je tedy nižší než 164,8 miliardy liber získaných v končícím fiskálním roce a také nižší než 161 miliard liber průměrně očekávaných primárními britskými brokery oslovenými agenturou Bloomberg.

Výnos z desetiletých
britských dluhopisůVýnos z desetiletých britských dluhopisů

Menší apetit britského ministerstva financí vedeného Georgem Osbornem je především důsledkem převodu zisků z programu kvantitativního uvolňování Bank of England na ministerstvo financí. V rámci tohoto programu centrální banka nakoupila aktiva za 375 miliard liber. Šlo především o nákup britských vládních dluhopisů během finanční krize, aby centrální banka pomohla snížit výnos těchto dluhopisů.

Již na podzim loňského roku vláda oznámila plán převodu vyplacených kuponů z držení dluhopisů centrální bankou zpět na ministerstvo financí. S klesajícím výnosem naopak roste cena těchto obligací, Bank of England tedy vydělala také na následném odprodeji britských vládních bondů. Plán se dočkal značné kritiky s argumenty, že nahlodává nezávislost centrální banky a může naopak vést ke ztrátovému hospodaření v budoucnosti.

Rekordní objem dluhopisů muselo britské ministerstvo financí vydat během fiskálního roku, který skončil v březnu 2010. Šlo o 227,6 miliardy liber.

S rostoucím zadlužováním se momentálně očekává, že vládní dluh Velké Británie produktu se dostane nad hranici sta procent na přelomu let 2016 a 2017. Ratingová agentura Moody’s letos připravila Velkou Británii o prestižní hodnocení AAA, zdá se ale, že na důvěře investorů v monarchii to příliš neubralo.