Čekání je po dvou letech u konce, Praha bude mít amerického velvyslance

Investor Bijan Sabet se už brzy může stát novým velvyslancem Spojených států v Česku.

Investor Bijan Sabet se už brzy může stát novým velvyslancem Spojených států v Česku. Zdroj: Twitter Bijana Sabeta

Do Prahy se po dvouleté pauze vrátí americký velvyslanec. Senát Spojených států v úterý schválil nominaci třiapadesátiletého Bijana Sabeta, kterého do této funkce navrhl letos v létě prezident USA Joe Biden. Kdo je muž, jenž bude v nadcházejících dvou letech zastupovat americké zájmy v Česku? 

Už samotná Sabetova nominace na post amerického ambasadora mnohé zaskočila. Milionář s íránsko-korejskými kořeny dosud neměl žádné vazby na Českou republiku a nikdy předtím nepůsobil v politice ani v diplomacii. Přesto může být jeho příchod do Prahy velkým přínosem pro vzájemné vztahy. 

Sabet se proslavil jako spoluzakladatel a jeden z lídrů investiční společnosti Spark Capital. Jejím prostřednictvím pomohl vyrůst mnoha technologickým startupům v obří nadnárodní korporace. V roce 2007 se například rozhodl zafinancovat společnost Twitter, která v té době měla pouze deset zaměstnanců, a sociální sítě se teprve stávaly globálním fenoménem. Sabet později investoval i do dalších slavných značek, jako jsou třeba komunikační platformy Slack nebo Discord. 

Časopis Forbes v minulosti zařadil Sabeta mezi sto nejvýznamnějších investorů do technologických firem vůbec. K nominaci na velvyslance mu zřejmě pomohla skutečnost, že je dlouholetým příznivcem americké Demokratické strany, které pravidelně posílá finanční dary v řádech desetitisíců dolarů. V roce 2020 přispěl i na Bidenovu prezidentskou kampaň. 

Budoucí velvyslanec na konci listopadu zveřejnil seznam hlavních priorit, na něž se v Praze hodlá zaměřit. „Pokud budu potvrzen ve funkci, budu podporovat Českou republiku a její mimořádné úsilí v oblasti regionální bezpečnosti a ochrany ukrajinské suverenity a územní celistvosti proti ruské agresi. Prohloubím také naši bilaterální obrannou spolupráci a partnerství v rámci NATO. Podpořím vyjednávání o nákupu amerických stíhaček F-35 českou armádou,“ uvedl Sabet v prohlášení.

Dále slíbil, že bude propagovat česko-americkou spolupráci v jaderné energetice, včetně budování malých nukleárních reaktorů. „Budu rovněž hledat způsoby, jak podpořit veškeré čisté zdroje energie, zejména americké společnosti působící v oblasti obnovitelných zdrojů,“ tvrdí Sabet. 

V neposlední řadě se zavázal ctít odkaz českého prezidenta Václava Havla a bojovat za demokracii a lidská práva všude ve světě. Důležité je podle Sabeta především podporovat svobodná média a poctivou novinářskou práci. 

Česko čeká na příjezd nového amerického velvyslance od konce roku 2020, kdy klíčový post opustil předchozí ambasador Stephen King navržený bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem. Na dlouhé průtahy ve vybírání Kingova nástupce v červnu upozorňoval americké kongresmany šéf českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během své návštěvy Washingtonu D. C.

Co obnáší české předsednictví v Radě EU a proč je důležité?

Video placeholde
• Videohub