Čínští komunisté chtějí stále více zasahovat do chodu zahraničních firem, obávají se manažeři

Si Ťin-Pching, čínský viceprezident

Si Ťin-Pching, čínský viceprezident Zdroj: reuters

Čínská továrna na boty
Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo
Samsung
Čínský prezident Si Ťin-Pching
5
Fotogalerie

Nejvyšší představitelé více než desítky předních evropských firem v Číně se koncem minulého měsíce sešli v Pekingu, aby zde jednali o svých obavách z rostoucího vlivu vládnoucí komunistické strany na místní operace zahraničních firem.

Snaha prezidenta Si Ťin-pchinga posílit úlohu vládnoucí komunistické strany ve společnosti se již dotkla i operací zahraničních firem v Číně. A představitelům některých těchto podniků se nelíbí požadavky, které jsou toho výsledkem. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje.

Firmy v Číně, včetně zahraničních, mají mimo jiné zákonnou povinnost zřídit v podniku stranickou organizaci. To samo o sobě šéfům firem až takovou starost nedělá, protože již dlouhou dobu je mezi nimi toto pravidlo považováno za spíše symbolický akt a ne nic znepokojujícího.

Některé společnosti se však ocitly pod politickým tlakem, aby revidovaly podmínky společných podniků se státem vlastněnými partnery a umožnily vládnoucí straně, aby měla konečné slovo při rozhodování o chodu podniku a investičních rozhodnutích, řekl agentuře Reuters jeden z účastníků jednání.

Tento účastník upřesnil, že jeho partner ve společném podniku na něj tlačí na změnu dohody. Chce, aby zahrnovala, že ve vedení podniku bude pověřený člen strany, do rozpočtu společnosti budou zahrnuty také režijní náklady stranické organizace a stejná osoba bude zastávat funkci předsedy správní rady a stranického tajemníka.

Dodal, že společnost tlaku na tyto změny odolává, ale změna smlouvy o společném podnikání je hlavní obavou, protože jakmile se tito lidé stanou součástí vedení, budou mít přímá práva.

Čínský Informační úřad státní rady, který je označován za úřad mluvčího vládnoucí strany, agentuře Reuters řekl, že stranické organizace nezasahují do běžného provozu společných podniků nebo firem investovaných ze zahraničí.

Nicméně dodal, že firemní stranické organizace obecně vykonávají aktivity, které se točí kolem řízení provozu a mohou pomoci firmám rychle pochopit příslušné národní hlavní zásady a politiku, koordinovat všechny stranické zájmy, řešit vnitřní spory, rozvíjet talenty, řídit firemní kulturu a vytvořit harmonické pracovní vztahy.

Ze 13 vedoucích pracovníků z různých zahraničních společností, které Reuters kontaktoval, jich osm vyjádřilo obavy z rostoucích požadavků vládní strany nebo zaznamenaly zvýšenou aktivitu stranických skupin. Všichni však chtěli zůstat v anonymitě kvůli citlivosti tématu.

Reuters rovněž kontaktoval 20 velkých nadnárodních firem a pouze dvě, Samsung Electronics a Nokia, potvrdily, že mají v Číně stranické organizace ve svých podnicích. Většina z nich neodpověděla. Pouze německý chemický gigant Bayer pak přiznal účast na setkání organizovaném obchodní komorou EU v Číně, odmítl však komentovat, co bylo tématem jednání.

Velké množství zahraničních firem provozujících společné podniky se státními společnostmi si také stěžuje, že jsou nuceni umožnit čínskému partnerovi přístup k jejich technologiím nebo ztratí přístup na trh.

Jeden z regionálních šéfů velké evropské firmy provozující společný podnik v jižní Číně uvedl, že koncem loňského roku umožnila jeho společnost stranické organizaci scházet se po pracovní době v prostorách podniku.

Členové organizace požadovali rovněž, aby dostali zaplaceno přesčas, za dobu kterou stráví na schůzi, což firma odmítla. Organizace také chtěla, aby firma přijala více členů strany a dokonce se pokusila ovlivnit investiční rozhodnutí.