Ghana neví, co s čokoládou. Rekordní úrodu kakaa není komu prodat

Ghana letos sklidila rekordní úrodu kakaových bobů. Globální poptávka po čokoládě však zůstává nízká.

Ghana letos sklidila rekordní úrodu kakaových bobů. Globální poptávka po čokoládě však zůstává nízká. Zdroj: Shutterstock

Nejvíce kakaa putuje do světa právě ze západoafrické Ghany a Pobřeží slonoviny.
Trvá sedm let, než na stromu dozrají první kakaové plody.
Syrové boby se nechají obalené banánovými listy šest dní kvasit.
Syrové kakaové boby mají chuť pomerančového džusu.
Kakaové plody se roztlučou, aby se z nich vysvobodily samotné boby.
11
Fotogalerie

Ghana, která je spolu s Pobřežím slonoviny největším exportérem kakaových bobů na světě, se letos potýká s velmi kuriózním problémem. Země má obrovské množství čokolády, odběratelé o ni však nemají zájem. „Pandemie srazila poptávku ze strany velkých čokoládoven a nechala západoafrické farmáře v přebytku,“ píše agentura Bloomberg.

Nikdy v historii neměla Ghana tak bohatou úrodu kakaa jako v letošním roce. Tamní farmáři během sezony, která skončila v září, sklidili rekordních 1,4 milionu tun kakaových bobů. Překonali tak dosavadní maximum z roku 2011, kdy se urodilo 1,024 milionu tun, a také očekávání Ghanské kakaové asociace. Ta pro letošek původně počítala se sklizní kolem 900 tisíc tun.

Důvodem podle Bloombergu bylo mimořádně příznivé počasí a zároveň zlepšující se farmářské techniky jako je používání odolnějších sazenic. „Děkuji všem akcionářům, bez kterých bychom tohoto úspěchu nemohli dosáhnout,“ pochvaloval si ještě na konci léta Joseph Boahen Aidoo, šéf Ghanské kakaové asociace. Teď však zmiňovaný úspěch dostal hořkosladkou příchuť.

Protože trhy a dárkové obchody s čokoládou na letištích po celém světě zůstávají paralyzované po koronakrizi, poptávka se stále nestihla vrátit na úroveň před pandemií, podotýká agentura. Co bude Ghana s nadbytkem čokolády nyní dělat, je prozatím nejasné.

Ghana a Pobřeží slonoviny dohromady obstarávají asi sedmdesát procent světové produkce kakaa. Čokoládový průmysl v těchto zemích ovšem v minulosti čelil také kritice, například kvůli nízkým mzdám pro africké farmáře či pro využívání dětské práce.

Oba státy patří s hrubým domácím produktem ve výši kolem 2320 dolarů na hlavu k nejchudším zemím planety. Farmáři, pracující na tamních plantážích průměrně vydělávají v přepočtu zhruba jedenáct tisíc korun měsíčně. Společnosti, které od afrických zemí kakao nakupují ovšem ročně vydělávají miliardy. 

Ghana se proto předloni domluvila s největšími čokoládovnami na odvádění extra poplatku 400 dolarů čili 8700 korun za každou tunu kakaa. Peníze měly jít právě na podporu zaměstnanců plantáží. Některé firmy se nicméně na základě tvrzení ghanské vlády snaží mimořádným poplatkům vyhýbat.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub