Izrael se po předčasných volbách může posunout ještě víc doprava

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Favoritem předčasných voleb v Izraeli je koalice pravicové strany Likud a nacionalistického uskupení Izrael je náš domov, v jejímž čele stojí premiér Benjamin Netanjahu.
Jeho největší hrozbou není levice, ale naopak sionistická aliance Národní jednoty a Židovského domova, která mu ubírá hlasy, a zřejmě skončí třetí.
Není proto vyloučeno, že po hlasování vznikne vláda, jež bude zastávat velice tvrdou linii ve vztahu k Palestincům.
„Naše dva hlavní proudy elektorátu – zbožní národovci a mladí – přijdou k urnám za každých okolnosti, i kdyby sněžilo,“ citoval list Haarec volebního manažera Židovského domova.
Předák Židovského domova Naftali Bennett, jehož blok zaujímá v průzkumech veřejného mínění třetí pozici, se netají přáním sestavovat s premiérem vládu. To by ale znamenalo další velkou překážku pro vznik Izraelem uznaného palestinského státu, a tím pádem zřejmě i zhoršení vztahů se Spojenými státy a ještě hlubší diplomatickou izolaci.
10
Fotogalerie
Dnešní předčasné volby v Izraeli zřejmě vyhraje koalice pravicové strany Likud a nacionalistického uskupení Izrael je náš domov, v jejímž čele stojí premiér Benjamin Netanjahu. Jeho největší hrozbou není levice, ale naopak sionistická aliance Národní jednoty a Židovského domova, která mu ubírá hlasy, a zřejmě skončí třetí.

Není proto vyloučeno, že po hlasování vznikne vláda, jež bude zastávat velice tvrdou linii ve vztahu k Palestincům.

„Nemám pochyby o tom, že mnoho, mnoho lidí se na poslední chvíli rozhodne vrátit se domů k formaci Likud–Izrael je náš domov,“ prohlásil předseda vlády. Ve snaze zajistit si podporu nacionálně orientovaných voličů na posledních předvolebních shromážděních zdůrazňoval, že zajistí bezpečnost Izraele a prosadí navzdory mezinárodní opozici budování nových osad. Podotkl také, že jeho prioritou je zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní.

Druhé místo pravděpodobně připadne Straně práce, která sází na nespokojenost obyvatel s vysokými životními náklady a sociálními rozdíly. Partaj ale neprojevila větší snahu o jednotný postup s dalšími stranami levého středu. Koalici s Netanjahuem její předsedkyně Šeli Jachimovičová v tuto chvíli „ve světle radikalizace“ nejsilnější aliance odmítá.

Podle některých názorů přesto není jejich spolupráce vyloučena. Předák Židovského domova Naftali Bennett, jehož blok zaujímá v průzkumech veřejného mínění třetí pozici, se naopak netají přáním sestavovat s premiérem vládu. To by ale znamenalo další velkou překážku pro vznik Izraelem uznaného palestinského státu, a tím pádem zřejmě i zhoršení vztahů se Spojenými státy a ještě hlubší diplomatickou izolaci.

Politologové poukazují na to, že hlasováním mohou ještě zahýbat nerozhodnutí voliči, kterých podle průzkumů zůstává přibližně patnáct procent. Je pravděpodobné, že jde spíše o lidi středového nebo levicového smýšlení.

„Naše dva hlavní proudy elektorátu – zbožní národovci a mladí – přijdou k urnám za každých okolnosti, i kdyby sněžilo,“ citoval list Haarec volebního manažera Židovského domova.

Pětice stran a uskupení kandidujících v izraelských volbách

Benjamin NetanjahuBenjamin Netanjahu | E15

aliance Likud – Izrael je náš domov (Benjamin Netanjahu)

Strana pravého středu dosavadního premiéra Netanjahua, která byla od svého založení v roce 1973 většinu let u moci, je favoritem klání. Uzavřela alianci s krajně pravicovou formací Izrael je náš domov Avigdora Liebermana. Její lídr v prosinci kvůli obvinění z podvodu a zneužití důvěry rezignoval na post ministra zahraničí. Podle průzkumu by společně mohly mít 32 až 38 křesel.

Likud tvoří několik frakcí s různými názory na ekonomiku, sociální politiku a soužití s Palestinci. Netanjahu připustil vznik dvou států.

Šeli JachimovičováŠeli Jachimovičová | E15

Strana práce (Šeli Jachimovičová)

Hlavní levicová partaj byla v Netanjahuově vládě, pak se ale rozdělila. Její bývalý šéf Ehud Barak zůstal u moci a založil vlastní stranu. Strana práce odešla, do jejího čela se dostala bývalá novinářka Jachimovičová. Zaměřuje se hlavně na ekonomická a sociální témata a má v úmyslu přitáhnout středové až mírně pravicové voliče.

Není vyloučeno, že by mohla vstoupit do koalice s Netanjahuem. V průzkumech má strana patnáct až osmnáct mandátů.

Naftali BennettNaftali Bennett | E15

aliance Národní jednota – Židovský domov (Naftali Bennett)

Tahounem nacionalistické aliance je Židovský domov, který je součástí vládní koalice. Uskupení podporují osadníky a chtějí anektovat velkou část Západního břehu Jordánu.

Listopadové zvolení softwarového magnáta Bennetta do čela Židovského domova v kombinaci se zvýšením statusu Palestiny v OSN učinilo z aliance „hvězdu kampaně“ a způsobilo paniku v řadách Likudu. Mohla by získat dvanáct až patnáct poslanců.

Eli IšaiEli Išai | E15

Šas (Eli Išai)

Vládní Sefardské sdružení strážců tóry je konzervativní náboženská strana. Bývá součástí vládních pravicových i levicových koalic, je tudíž poměrně názorově flexibilní. Jejím důležitým tématem bývá prosazování více prostředků na školství. Aktuální průzkumy uskupení připisují zisk deseti až dvanácti křesel. Šetření ho přitom tradičně spíše podhodnocují.

Cipi LivniováCipi Livniová | E15

Hnutí Ha–Tnu’a (Cipi Livniová)

Koncem listopadu je založila bývalá ministryně zahraničí a expředsedkyně strany Vpřed (Kadima) Cipi Livniová. Odešli k ní někteří členové Kadimy i Strany práce. Chce se soustředit především na diplomatické jednání s Palestinci. Tvrdí o sobě, že je jedinou alternativou vůči Netanjahuovi, odpůrci jí ale vytýkají, že kvůli svému egu zbytečně štěpí středolevé síly. Mohla by získat šest až osm mandátů.