„Je nás méně, než jsme si mysleli,“ zjistili po sčítání s překvapením Němci

Německo

Německo Zdroj: profimedia.cz

Německo má asi o 1,5 milionu obyvatel méně, než se dosud myslelo. V současnosti v zemi žije jen přes 80 milionů lidí. Oproti dosavadním představám u našich sousedů žije také méně lidí s cizím pasem. Úřady to zjistily z výsledků vůbec prvního sčítání obyvatel po sjednocení země. Census se uskutečnil před dvěma lety a jeho výsledky byly zveřejněny dnes.

Výsledky prvního sčítání lidu v Německu po více než dvaceti letech prokázaly, že v Německu žije asi o 1,5 milionu obyvatel méně, než se úřady dosud domnívaly, uvedl server Deutsche Welle. K 9. květnu roku 2011 v zemi žilo na 80,2 milionu lidí, vyplývá z výsledků sčítání, které představil Spolkový statistický úřad v Berlíně.

Stejně jako celkový počet obyvatel se dosud nadsazoval i počet v Německu žijících cizinců. Bez německého pasu v zemi žilo na 6,2 milionu lidí. Bylo to o 1,1 milionu a 15 procent méně, než se úřady dosud domnívaly.

Census dále zjistil, že v Německu před dvěma lety žilo na 15 milionů imigrantů. Ze západních zemí jejich nejvyšší podíl, celkem 27,5 procenta, statistici zaznamenali v Hamburku, nejméně – 11,7 procenta – ve Šlesvicku-Holštýnsku, uvedl server FAZ. Ve východoněmeckých státech ovšem podíl přistěhovalců nikde nepřesáhl hranici pěti procent.

Nekvalitní ochrana dat

S kritikou sčítání se při příležitosti vyhlášení jeho výsledků netajil spolkový pověřenec pro ochranu dat Peter Schaar. Vadí mu zejména to, že zákonodárci nevzali při schvalování postupu sčítání v úvahu všechny návrhy na ochranu osobních údajů.

Předložil proto seznam nejdůležitějších opatření, která by se měla zavést při příštím sčítání obyvatel. To se vzhledem k legislativě Evropské unie uskuteční opět po deseti letech, tedy v roce 2021.

Dosavadní data byla přes čtvrtstoletí stará

Počet obyvatel se v Německu naposledy zjišťoval ještě před sjednocením jeho východní a západní částí, k němuž došlo více než před dvaceti lety. Ve Spolkové republice Německo se sčítání uskutečnilo naposledy v roce 1987, počet Východních Němců se naposledy sčítal dokonce již v roce 1981.

Úřady proto dosud vycházely z tehdy získaných a dlouhá léta zastaralých dat. Postupně je sice aktualizovaly, čísla přesto byla stále nepřesnější. Nyní konečně mají přesná data o vzdělání, majetku nebo původu imigrantů nejen za celé Německo, ale i za jednotlivé spolkové země a obce.

Němci příliš neušetří

Mediální revue