Jemen: Mapa úderů na povstalce. Kde zaútočili USA se spojenci? Krize v Rudém moři přehledně

Jemen: Mapa úderů na Húsíe v článku. Krize v Rudém moři přehledně (ilustrační foto)

Jemen: Mapa úderů na Húsíe v článku. Krize v Rudém moři přehledně (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

USA a Velká Británie s pomocí Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska provedly údery z moře a ze vzduchu na pozice povstaleckých Húsíů v Jemenu. Stalo se tak v odvetě za útoky Húsíů na dopravní lodě v Rudém moři. Írán nálety a bombardování povstalců odsoudil, Rusko svolává Radu bezpečnosti OSN. Jemen se zmítá v občanské válce od roku 2014.

Proč útočí Húsíové na lodě v Rudém moři?

Útoky povstalců na civilní lodě začaly po 7. říjnu 2023, kdy palestinský Hamás provedl teroristický útok na území Izraele, při němž zemřelo 1 139 civilistů. Stovky dalších navíc Hamás unesl. Izrael poté spustil v Pásmu Gazy invazi s cílem Hamás zničit.

Spojené státy obviňují z podpory jemenských Húsíů, palestinského Hamásu i libanonského Hizballáhu Írán, který je zároveň nepřítelem Izraele. Írán současné údery na povstalce kritizoval. Húsíové jsou šíitské hnutí, které s Íránem pojí i společné nepřátelství vůči sunitské Saúdské Arábii, která je regionálním rivalem  šíitského Íránu. Húsiům byl poskytnut vojenský výcvik právě ze strany libanonského Hizballáhu, tvrdí americké Centrum pro boj s terorismem.

Húsíové bojují od roku 2014 v Jemenu v občanské válce proti místní vládě. Jemenskou vládu podporuje proti Húsíům koalice arabských zemí vedená právě Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Íran je podezříván z dodávání zbraní Húsíům a USA tvrdí, že íránská rozvědka je klíčová pro umožnění jejich cílení na lodě. „Víme, že Írán byl hluboce zapojen do plánování operací proti obchodním lodím v Rudém moři,“ řekl mluvčí národní bezpečnosti Bílého domu Adrienne Watson. „To je v souladu s dlouhodobou materiální podporou a podněcováním Íránu k destabilizačním akcím Húsíů v regionu.“ 

Co řekly USA a Velká Británie v souvislosti s úderem v Jemenu?

„Spojené státy nebudou jemenským povstalcům Húsíům tolerovat útoky na nákladní lodě v Rudém moři,“ řekl americký prezident Joe Biden. Washington a jeho spojenci prohlásili, že cílem je obnovit stabilitu v Rudém moři.

Biden Húsíům vzkázal, že „nebude váhat a nařídí další opatření na ochranu našich lidí a volného pohybu zboží v mezinárodním obchodu na jedné z nejdůležitějších obchodních cest na světě“. Premiér Sunak povstalce obvinil, že svými nebezpečnými a destabilizujícími útoky způsobili zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit.

Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti Húsíů útočit utrpěly“. Americký ministr obrany Lloyd Austin podle agentury Reuters řekl, že útoky mířily na lokality spojené s húsíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Co udělaly Írán a Rusko po úderech na Jemen?

Rusko kvůli útokům na Jemen požádalo, aby se ještě dnes (12. ledna 2024) sešla Rada bezpečnosti OSN. „Americké letecké útoky na Jemen jsou dalším příkladem překrucování rezolucí Rady bezpečnosti OSN ze strany Anglosasů,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Dodala, že americké a britské údery jsou „naprostým ignorováním mezinárodního práva“ a „eskalují situaci v regionu“. 

Írán útoky označil za porušení jemenské suverenity. Své zapojení do útoků Húsíů v Rudém moři od začátku popírá, do Rudého moře však v posledních dnech vyslal válečnou loď.

Co říká k situaci v Jemenu a v Rudém moři Čína?

Peking vyjádřil znepokojení ohledně eskalace napětí v regionu kolem Rudého moře. „Vyzýváme zúčastněné strany, aby se chovaly zdrženlivě a předešly rozšíření konfliktu,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Vyzvala rovněž, aby „všechny strany společně udržovaly bezpečnost mezinárodních vodních cest a neobtěžovaly civilní lodě, protože to škodí globální ekonomice a obchodu.“