Kyjev: V misi OBSE působí ruští agenti

Člen pozorovatelské mise OBSE u děla na východě Ukrajiny

Člen pozorovatelské mise OBSE u děla na východě Ukrajiny Zdroj: ctk

Kyjev má podezření, že v misi evropských pozorovatelů v Donbasu působí tajní spojenci separatistů. Prohlásil to v ukrajinské televizi ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Jeho slova podpořil i poslanec Andrij Teteruk, podle něhož někteří pracovníci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) fakticky pracují pro ruské tajné služby.

Klimkin se obává, že někteří členové pozorovatelské mise tajně navádějí palbu separatistů na ukrajinské armádní pozice. „Po návštěvě zástupců mise OBSE v našich obranných postaveních docházelo k ostřelování těchto postů. Detailně posuzujeme každý takový fakt, a máme-li podezření, že se na tom některý účastník mise podílí, velmi vážně o tom s vedením mise jednáme. A vždy se správným výsledkem,“ konstatoval ministr.

V donbaské misi OBSE je ale podle Klimkina mnoho lidí, kteří aktivně podporují režim zastavení palby a stahování těžké techniky. „S vedením mise máme efektivní a plodné kontakty. Skupina celkově vykonává velmi důležitou práci a jsme za to vděčni. Mise ale musí být lepší a my k tomu chceme přispět,“ zdůraznil ukrajinský politik.

Máme fotografie, na nichž se ve vozidlech pozorovatelů OBSE přemisťují bojovníci lidových republik

Jeho podezření sdílí i Andrij Teteruk, člen branného a bezpečnostního výboru ukrajinského parlamentu. Ukrajinská tajná služba má podle něj důkazy o tom, že jednotliví členové pozorovatelské mise fakticky vykonávají funkce agentů ruské rozvědky.

„Máme fotografie, na nichž se ve vozidlech pozorovatelů OBSE přemisťují bojovníci lidových republik. Mise pomáhá nepřátelské straně, kterou kontrolují Rusové,“ prohlásil poslanec.

V poslední době podle něj stále víc postů v OBSE zastávají Rusové. „Naše tajné služby mají přímé důkazy, že někteří pracovníci OBSE plní příkazy Moskvy. Připravujeme protest, abychom misi OBSE přinutili se těchto lidí zbavit nebo jim aspoň zakázat působení na Ukrajině. Vždyť plní funkční povinnosti důstojníků ruské rozvědky,“ uvedl Teteruk.